Friday , 26 April 2024

Ρουκετοπόλεμος: Από το Βροντάδο της Χίου στο Λας Βέγκας

Ένα έθιμο 500 χρόνων, ο ρουκετοπόλεμος, φέτος είχε άρωμα Χόλιγουντ καθώς κινηματογραφήθηκε χθες, Μεγάλο Σάββατο, σε πραγματικό χρόνο και μεταδόθηκε απευθείας στη μεγαλύτερη σφαίρα θεάματος στον κόσμο, στο Las Vegas, τη γνωστή MSG Sphere. Η Χίος επιλέχθηκε ανάμεσα σε 35 μέρη από όλον τον κόσμο για μία σειρά επεισοδίων που θα προβληθούν, στη MSG Sphere. Το MSG Sphere είναι μια σκηνή μουσικής και ψυχαγωγίας σε σχήμα σφαίρας που χτίζεται στο Paradise της Νεβάδας. Πίσω από την κινηματογράφηση βρίσκεται ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Ντάρεν Αρονόφσκι, η ταινία του οποίου “Η Φάλαινα” πρωταγωνίστησε στα βραβεία Όσκαρ.

Το έθιμο
Κάθε χρόνο ο ρουκετοπόλεμος είναι πραγματικός μαγνήτης επισκεπτών από διάφορα μέρη της Ελλάδας, από διάφορες χώρες ακόμη και από την Τουρκία. Τα συνεργεία των δύο συνοικιών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής αμέσως μετά το «Χριστός Ανέστη» στοχεύουν με χιλιάδες ρουκέτες, το ένα την εκκλησιά του άλλου.

Οι αντιδράσεις
Κάτοικοι που διαμαρτύρονταν για τον ρουκετοπόλεμο, έστειλαν εξώδικο στο δήμο Χίου, το οποίο κοινοποίησαν και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου αλλά και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με το οποίο ζητούσαν να μην πραγματοποιηθεί φέτος το έθιμο, το οποίο χαρακτηρίζουν παράνομο και επικίνδυνο για τις ζωές και τις περιουσίες τους. Διαμαρτύρονται γιατί όπως υποστηρίζουν στο εξώδικο «παρασκευάζονται και εκτοξεύονται δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, οι οποίες υποτίθεται ότι στοχεύουν τον τρούλο και το καμπαναριό της απέναντι εκκλησίας. Την ίδια στιγμή όμως, στοχεύουν κυριολεκτικά τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας, ενώ θέτουν σε προφανή κίνδυνο τις ζωές μας. Άλλωστε, το Πάσχα του 2007 δύο συμπολίτες μας είχαν υποστεί καθολικά εγκαύματα από τον ρουκετοπόλεμο».

Ο δήμος Χίου
«Δεν διαφωνούμε με τους κατοίκους που διαμαρτύρονται γιατί κι εμείς θέλουμε το έθιμο να τηρείται με ασφάλεια», επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της Χίου. Και διευκρίνισε «από το 2018 και μετά υπάρχει για λόγους ασφαλείας μια καλύτερη οριοθέτηση, όπως το ότι είναι μικρότερος ο αριθμός των ρουκετών που εκτοξεύονται και το ότι ο δήμος λαμβάνει μέτρα για την προστασία των ιδιοκτησιών, όπως η τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων ασφαλείας στα σπίτια».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *