Friday , 26 April 2024

Τελεσίγραφο Μόσχας προς Κίεβο για διαπραγματεύσεις, διαφορετικά “αιματοκύλισμα”- Νεκρός από πυρά 6χρονος Ουκρανός – Αποστολή βοήθειας από την Ελλάδα στην Ουκρανία

Ένα 6χρονο αγόρι, που έχασε τη ζωή του τη νύχτα από πυρά στο δυτικό Κίεβο είναι το νεαρότερο θύμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία συνεχίζεται και σήμερα, με τη Μόσχα να απευθύνει τελεσίγραφο στο Κίεβο για συνάντηση στην πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων, απειλώντας ξεκάθαρα για αιματοκύλισμα εάν αυτή δεν πραγματοποιηθεί.

Την είδηση για τον θάνατο του μικρού αγοριού μετέδωσε το CNN, επικαλόυμενο πηγές από το νοσοκομείο Okhmatdyt Hospital, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν επίσης πολλοί τραυματίες από τις ολονύχτιες μάχες στην ουκρανική πρωτεύουσα. 

Στο μεταξύ, ως τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα, διαμήνυσε η Μόσχα ότι θα περιμένει η ρωσική αντιπροσωπεία την απάντηση της Ουκρανίας για συνάντηση στην πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας με στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

«Προτείνουμε ήρεμα το εξής: είναι μεσημέρι τώρα. Μέχρι τις 15:00 (τοπική ώρα), συνεχίζουμε να είμαστε εδώ και περιμένουμε την απάντηση της ουκρανικής πλευράς ως επιβεβαίωση της δικής της απόφασης για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις στο Γκόμελ. Μόλις λάβουμε αυτή την επιβεβαίωση, θα πάμε αμέσως εκεί για να συναντήσουμε τους συναδέλφους μας στις διαπραγματεύσεις. Είμαστε υπέρ της ειρήνης. Σε περίπτωση άρνησης διαπραγμάτευσης, όλη η ευθύνη για το αιματοκύλισμα θα είναι στην ουκρανική πλευρά. Αλλά θα είμαστε εδώ μέχρι τις 15:00 περιμένοντας την απάντηση της ουκρανικής πλευράς» ανέφερε σχετικά

Εκτός από τον Μεντίσνκι, που είναι σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, στη ρωσική αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκορωσία Μπορίς Γκριζλόφ και ο επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής της Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι. Η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε για συνομιλίες στο Γκόμελ σήμερα το πρωί. Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, αυτή η πόλη επιλέχθηκε και από την ίδια την ουκρανική πλευρά, αλλά στη συνέχεια το Κίεβο πρότεινε να γίνουν οι συνομιλίες στο Μπακού, την Κωνσταντινούπολη, τη Βαρσοβία ή τη Βιέννη.

Αποστολή βοήθειας από την Ελλάδα στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, σύσκεψη για την αποστολή βοήθειας από την Ελλάδα στην Ουκρανία συγκλήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη στρατιωτική εικόνα στην Ουκρανία. Με απόφασή του, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, αποστέλλει εντός της ημέρας αμυντικό υλικό με δύο C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία.

Επίσης εντός της ημέρας θα αποσταλεί σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, και η πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *