Sunday , 28 April 2024

Αμφίσημα μηνύματα από τον τουρισμό – Τί συμβαίνει; – Από τα Βαλκάνια οι τουρίστες στη Β. Ελλάδα

Μια σεζόν με αμφίσημα μηνύματα αποτελεί φέτος ο τουρισμός για τη χώρα μας. Ο ελληνικός τουρισμός αν και θα κάνει «ταμείο» τον Οκτώβριο τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν ήταν τα απόλυτα αναμενόμενα για τον κλάδο. Οι προσδοκίες των ιδιοκτητών καταλυμάτων και καταστημάτων εστίασης ή λιανικής πώλησης δεν έχουν εκπληρωθεί από τη μέχρι τώρα εικόνα, ενώ το τοπίο δεν φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική μεταβολή τους επόμενους μήνες.

Πιο «σφιγμένοι» οι τουρίστες
Κι αυτό παρά το υποτονικό ξεκίνημα από τον Μάιο και το γεγονός ότι οι ξένοι επισκέπτες της χώρας μας φέτος εμφανίζονται πιο… σφιγμένοι, δαπανώντας λιγότερο -κατά κοινή ομολογία εμπόρων, επιχειρηματιών της εστίασης και ξενοδόχων- στους προορισμούς ανά την Ελλάδα, είτε πρόκειται για τη Βόρεια Ελλάδα, το Αιγαίο, την Κρήτη είτε για το Ιόνιο. «Μειώνεται πάρα πολύ η δαπάνη των τουριστών- όπως την αντιμετωπίζει ο εστιάτορας, ο ξενοδόχος, στα καφέ, στα μπαράκια- γενικά στην κίνηση, στη ζωντανή οικονομία», λέει στο thesseconomy.gr ο ταξιδιωτικός πράκτορας Θεσσαλονίκης Στέφανος Χατζημανώλης. Αυτό είναι απόλυτα έκδηλο παντού στην Ελλάδα. Επίσης ο Έλληνας στην Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να ταξιδέψει, με αποτέλεσμα, όπως λένε οι ξενοδόχοι, να μειώνονται πάρα πολύ οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων σε διήμερα, το πολύ τριήμερα. Στην περιοχή μας αν επισκεφτεί κανείς τη Χαλκιδική όλοι θα πουν ότι οι Έλληνες είναι είδος προς εξαφάνιση. Έρχονται μόνο το Σάββατο και την Κυριακή τους ‘χάνουμε’. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις Έλληνα μεσοβδόμαδα».

Τα προβλήματα
«Από την άλλη πλευρά και οι μεγάλες αγορές λόγω των προβλημάτων της Ουκρανίας, της ενέργειας, της οικονομικής αστάθειας που υπήρχε και στις χώρες τους περιόρισαν πολύ τις δαπάνες τους. Άρα η μέση κατανάλωση και τα χρήματα τα οποία δαπανούν πλέουν οι ξένοι στην Ελλάδα είναι λιγότερα. Αυτό σ’ εμάς και στο μεγαλύτερο κομμάτι του Βορρά είναι έκδηλο. Το ζει καθημερινά ο επιχειρηματίας. Στην Αθήνα και στη Νότια Ελλάδα που έχουν μεγάλο αριθμό αφίξεων από τις ΗΠΑ είναι διαφορετικά τα πράγματα. Κι αυτό συμβαίνει ενώ στην Αθήνα γίνονται 78 αφίξεις αμερικανικών προορισμών, στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει το απόλυτο μηδέν. Το ίδιο συμβαίνει με την ακτοπλοία στην οποία για τον Αύγουστο στο λεκανοπέδιο από τα τρία λιμάνια (Λαύριο, Πειραιά και Ραφήνα) υπάρχουν καθημερινά 45 αναχωρήσεις πλοίων. Και άλλα 45 δρομολόγια για τα κοντινά νησιά του Αργοσαρωνικού (ύδρα, Σπέτσες κ.ά.). Η Θεσσαλονίκη και η υπόλοιπη περιοχή εκτός της Καβάλας έχει ένα δρομολόγιο την ημέρα, τον Αύγουστο», επισημαίνει ο κ. Χατζημανώλης.

Στήριξη από τα Βαλκάνια
«Σ’ εμάς εναπόκειται μια τεράστια αγορά που υπάρχει κι είναι οι Βαλκανικές χώρες, οι οποίες έχουν δύο ταχύτητες» εξηγεί ο κ. Χατζημανώλης. «Εμείς δεν έχουμε Αμερικανούς, Κορεάτες, Ιάπωνες, Σκανδιναβούς, Αυστραλούς, Καναδούς χώρες από τις οποίες η ημερήσια δαπάνη τους είναι τεράστια. Έχουμε το 80% της βαλκανικής μικροαστικής, μεσοαστικής απεικόνισης προς το φτωχό κι έχουμε κι ένα 20% που αφήνει πολλά χρήματα. Και αυτό αντανακλάται και στα πολύ ακριβά αυτοκίνητα και στις διανυκτερεύσεις που έχουν στα πανάκριβα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής. Είναι οι μόνοι που μας μείνανε. Το τεράστιο πρόβλημα και φέτος είναι που δεν έχουμε τους Ρώσους επισκέπτες, που η Αθήνα δεν τους είχε ποτέ. Ενώ ο Βορράς τους είχε. Από τους Ρώσους στην Κρήτη πήγαινε ένα 2%, στη Ρόδο σχεδόν κανένας. Σε μας όμως οι Ρώσοι ήταν το 30% του τζίρου μας που χάθηκε». Έτσι έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, με τον Έλληνα της ημερήσιας εκδρομής. Μια παθογένεια «που ανατροφοδοτείται κάθε χρόνο με μεγαλύτερη ένταση και οι περισσότεροι αρμόδιοι εθελοτυφλούν σε αυτή την κατάσταση. Όλα αυτά συντελούν στο να έχουμε ένα κακό αποτέλεσμα», καταλήγει ο ταξιδιωτικός πράκτορας κ. Χατζημανώλης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *