Saturday , 27 April 2024

Βόρεια Ελλάδα: Ποιες πόλεις ετοιμάζονται για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις – Οι Απόκριες… προ των πυλών

«Ο Τζάρος», οι «Γενίτσαροι και Μπούλες», οι «Φανοί», οι «Μπουμπούνες», το «Χάσκαρι», το «Μπουρανί» και άλλα τοπικά έθιμα αναβιώνουν σε όλη την Ελλάδα κατά την περίοδο της Αποκριάς. Περίπου ένα μήνα πριν την… εκκίνηση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σύλλογοι και καρναβαλιστές βρίσκονται στην τελική ευθεία των προετοιμασιών. Ήδη στην Πάτρα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις άνοιξαν την προηγούμενη Κυριακή 21 Ιανουαρίου. Πυρετωδώς όμως ετοιμάζονται οι διοργανωτές και στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην Ξάνθη
Το «Ξανθιώτικο Καρναβάλι» είναι το μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα και από τα πιο γνωστά των Βαλκανίων. Χρονολογείται από το 1966 και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, προσφέροντας διασκέδαση και ξέφρενα γλέντια. Το τελευταίο Σάββατο πραγματοποιείται η βραδινή παρέλαση ενώ την Κυριακή ξεκινάει η «μεγάλη παρέλαση» που ολοκληρώνεται με το κάψιμο του «Τζάρου» (ανθρώπινο ομοίωμα).

Στη Νάουσα Ημαθίας
Η Νάουσα είναι γνωστή για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας λόγω του εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες». Πρόκειται για ένα παραδοσιακό δρώμενο, του οποίου οι ρίζες έρχονται από τον 18ο αιώνα και πραγματοποιείται το μεσημέρι της Κυριακής της Τυρινής στο ρολόι, στο δημαρχείο της πόλης. Στο έθιμο συμμετέχουν χορευτές που φορούν φορεσιές και κέρινες μάσκες. Το δρώμενο ξεκινά με το ντύσιμο των χορευτών το πρωί της Κυριακής και το αποκορύφωμά του είναι το απόγευμα όπου οι χορευτές βγάζουν τις μάσκες και χορεύουν μέσα στα σοκάκια της παλιάς πόλης, κατευθυνόμενοι προς την πλατεία Διοικητηρίου.

Στον Τύρναβο
Το «Μπουρανί» είναι το έθιμο που έχει καταστήσει τον Τύρναβο ως δημοφιλή προορισμό για την Καθαρά Δευτέρα. Πρόκειται για ένα πανηγύρι, γνωστό και ως γιορτή του φαλλού. Οι ντόπιοι βράζουν το «Μπουρανί» (χορτόσουπα με σπανάκι και ξύδι) ενώ σε μία μεγάλη φιάλη που έχει σχήμα φαλλού υπάρχει κρασί και τσίπουρο.

Στην Κοζάνη
Η Κοζάνη είναι η πόλη της Δυτικής Μακεδονίας που σφύζει από κόσμο ειδικά το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας. Φέτος, παρά τα προβλήματα, όπως διεμήνυσε ο νέος δήμαρχος Γιάννης Κοκκαλιάρης «ό,τι και αν γίνει η Αποκριά στην Κοζάνη θα γίνει. Είναι ίσως το μεγαλύτερο τουριστικό γεγονός που υπάρχει στη Δυτική Μακεδονία μέχρι σήμερα και αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να το αναπτύξουμε. Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα έχουμε τον προϋπολογισμό. Ήδη έχει περάσει από τη Δημοτική Επιτροπή και σύντομα θα έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο». Το βασικό στοιχείο των καρναβαλικών εκδηλώσεων είναι ο «Φανός», δηλαδή η φωτιά που ανάβουν οι κάτοικοι σε διάφορες γειτονιές της πόλης, και γύρω από την οποία γίνεται το φαγοπότι και ο κόσμος διασκεδάζει και χορεύει.

Στην Καστοριά
Μπορεί το καρναβάλι της Καστοριάς, τα «Ραγκουτσάρια», να γίνεται στις αρχές του νέου έτους αλλά πραγματοποιούνται δρώμενα και τις ημέρες της Αποκριάς. Στις πλατείες της πόλης ανάβουν μεγάλες φωτιές, οι λεγόμενες «Μπουμπούνες». Οι μεγαλύτερες «Μπουμπούνες» είναι στην πλατεία Ντολτσό (παλιά πόλη) και στην πλατεία Ομονοίας. Οι ντόπιοι απολαμβάνουν εδέσματα και αλκοόλ γύρω από την «Μπουμπούνα». Παραδοσιακά τραγούδια και χοροί κρατούν μέχρι να σβήσει η μπουμπούνα. Στα σπίτια τηρείται και το έθιμο του «Χάσκαρη», όπου ένα βρασμένο αυγό δένεται σε ένα ξύλινο ραβδί και τα μέλη προσπαθούν να το πιάσουν με το στόμα.

Στο Σοχό
Ο Σοχός απέχει περίπου 50 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη και το Καρναβάλι του είναι γνωστό καθώς έχει στοιχεία από τη Διονυσιακή λατρεία και Βακχεία. Το Καρναβάλι του Σοχού έχει ενταχθεί στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας. Οι εορτασμοί ξεκινούν από το απόγευμα του Σαββάτου από την πλατεία Αγίου Γεωργίου. Διαδραματίζεται η πατροπαράδοτη «Ρούμπα» και το παραδοσιακό «Ζάπους» με τους Κουδουνοφόρους να αναμειγνύονται με τους θεατές, φορώντας τραγόμορφες φορεσιές και κουδούνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *