Friday , 26 April 2024

Γιατί Σέρρες και Κιλκίς είναι οι μεγάλοι χαμένοι του προγράμματος «Διέξοδος» της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;

Του Γ. Κατσιάνη

Μαίνονται οι αντιδράσεις επιμελητηρίων και επαγγελματικών φορέων σχετικά με την γεωγραφική κατανομή των κονδυλίων του προγράμματος «Διέξοδος» της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αφορούσε την οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

Σύμφωνα με στοιχεία του προγράμματος, οι νομοί Σερρών και Κιλκίς φέρονται να έχουν ωφεληθεί λιγότερο σε σχέση με τις επιχειρήσεις των υπόλοιπων πέντε νομών της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Ειδικότερα, από τις συνολικά 6.683 επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, οι  423 (6,3%) εξ αυτών είναι από τους νομούς Σερρών και Κιλκίς, οι οποίες έλαβαν μόλις το 6% (11,9 εκατ. ευρώ) της οικονομικής ενίσχυσης (197,8 εκατ. ευρώ)!

«Από την πρώτη στιγμή της δημοσίευσης της πρόσκλησης ζητήσαμε με επιστολή μας προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας τη διάθεση ποσού 15 εκατ. ευρώ από τη δράση αυτής προς επιχειρήσεις του ν. Σερρών, ποσό το οποίο είναι ανάλογο με τον πληθυσμό του ν. Σερρών σε σχέση με τον πληθυσμό της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε απάντηση της ανωτέρω επιστολής μας, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μας ενημέρωσε ότι το εν λόγω καθεστώς ενίσχυσης εγκρίθηκε ως έχει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν είναι δυνατή η αλλαγή των όρων και των προϋποθέσεών του, μεταξύ των οποίων είναι και τα κριτήρια και η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης των πράξεων», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας.  

Ωστόσο, την αποκάλυψη ότι καμία μικρή επιχείρηση λιανεμπορίου δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Διέξοδος», έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών.
«Όσοι πολύ μικροί ενημερωθήκαμε, πληροφορηθήκαμε ότι δεν πληρούμε τα
κριτήρια και μας αποθάρρυναν από τη διαδικασία αίτησης ενώ εκείνοι που
έκαναν αίτηση, απορρίφτηκαν», τονίζει μεταξύ άλλων ο Εμπορικός Σύλλογος.

Κιλκίς: «Ο πιο φτωχός συγγενής της Κ. Μακεδονίας»

Εξάλλου, με μελανά χρώματα περιγράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Χρήστος Χατζημλάδης την συμμετοχή των επιχειρήσεων του νομού στο πρόγραμμα «Διέξοδος».  

«Εγκρίθηκαν μόλις 138 επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 4.154.084,15 ευρώ και σε ποσοστό 2% (ενημερωτικά η ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής και ΠΕ Πιερίας απορρόφησαν μαζί σχεδόν το 90% του προγράμματος) αποδεικνύοντας ότι ως νομός είμαστε ο φτωχός συγγενής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διεκδικώντας την τελευταία θέση στην περιφέρεια και μόλις πάνω από το Άγιο Όρος με δύο εγκεκριμένες επιχειρήσεις», επισημαίνει, μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *