Saturday , 27 April 2024

Θεσσαλονίκη: Σε χριστουγεννιάτικους… ρυθμούς η αγορά για τα τελευταία ψώνια μια «ανάσα» πριν από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Για τις τελευταίες αγορές -μια ανάσα πριν από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι- οι Θεσσαλονικείς από το πρωί με σύμμαχο τον καλό καιρό έχουν κατακλύσει την αγορά της πόλης. Σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν από τις 11.00 το πρωί έως τις 6.00 το απόγευμα.

Μεγάλη η κίνηση σε Καπάνι και Μοδιάνο
Μια και τα κρεατικά έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες «από το πρωί υπάρχει πολύς κόσμος τα κρεοπωλεία», λέει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος Εμπόρων στο Καπάνι Θεσσαλονίκης Χρήστος Νικολόπουλος. «Αν και ο κόσμος για να έρθει εδώ δυσκολεύεται -γιατί δεν έχουμε ούτε συγκοινωνίες ούτε πάρκιγκ- ο καταναλωτής προτιμά την αγορά μας. Οι χαμηλές τιμές είναι το κίνητρο και ξέρουν ότι έχουμε εδώ πολλά και φρέσκα προϊόντα. Αν και υπάρχει μια μικρή αύξηση που κυμαίνεται γύρω στο 10% έχουμε τις χαμηλότερες τιμές στα κρέατα κι έρχεται κόσμος από διάφορες περιοχές της πόλης για να ψωνίσει. Σύμφωνα με όσα μου έχουν πει οι κρεοπώλες, μπορεί ο καταναλωτής να βρει χοιρινό κρέας ακόμη και στην τιμή των 5 ευρώ το κιλό», υπογραμμίζει ο πρόεδρος Εμπόρων στο Καπάνι. Στην αγορά Μοδιάνο τα βλέμματα μικρών και μεγάλων «μαγνητίζει» ο τεράστιος αρκούδος που στέκεται δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα ακούγονται σε όλη την πόλη.

Άδειασε το… πορτοφόλι
Ακριβότερο κατά 10,8%-11,4% είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθώς ελαιόλαδο, κρεατικά και λαχανικά έχουν πάρει την «ανηφόρα». Χαρακτηριστικά στα κρεατικά οι τιμές κυμαίνονται ανά κιλό: γαλοπούλα νωπή: 9 – 11 ευρώ, γαλοπούλα κατεψυγμένη (κιλό): 4,90 – 7,20 ευρώ, χοιρινές μπριζόλες 6 – 9 ευρώ, μοσχάρι χωρίς κόκαλο 10,90 – 12,50 ευρώ, αρνί 10,40 – 13 ευρώ, το κατσικάκι 10,90 – 13,80 ευρώ. Κι επειδή γιορτινό τραπέζι χωρίς σαλάτες δεν γίνεται οι ντομάτες έχουν φτάσει τα 1,90-2,50 ευρώ το κιλό, τα κρεμμύδια από 1,00-1,50 ευρώ και οι πατάτες από 0,90 -1,50 ευρώ το κιλό.

Από 5%-7% ακριβότερα μελομακάρονα και κουραμπιέδες
Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Τα αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων αυτές τις άγιες μέρες έχουν την τιμητική τους. Κι όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης Μάριος Παπαδόπουλος «υπάρχει μια μεγάλη γκάμα τιμών στην αγορά. Οι πιο πολλοί συνάδελφοι έχουν αυξήσει τις τιμές κατά περίπου 5% -7% από πέρσι. Είναι λογικό διότι υπήρξε αύξηση και στις πρώτες ύλες αλλά κυρίως στην ενέργεια. Θα βρούμε το μελομακάρονο από 13-17 ευρώ το κιλό και τον κουραμπιέ από 14-18 ευρώ το κιλό. Αυτές είναι οι μέσες τιμές. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι στην καταναλωτική συνείδηση του κόσμου τα ζαχαροπλαστεία παραμένουν ψηλά και η επιλογή του καταναλωτή είναι να αγοράσει τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες από τα ζαχαροπλαστεία κι όχι σε προσυσκευασμένη συσκευασία που θα τη βρει στα σούπερ μάρκετ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *