Friday , 26 April 2024
Bayer setzt sich für nachhaltige Anbaumethoden ein. Dazu gehört auch der Schutz von Nutzinsekten wie der Honigbiene. ------------------------------------------------------ Bayer is committed to sustainable agricultural practices, including the protection of beneficial insects such as honey bees.

Νέες τεχνολογίες και καινοτόμα συστήματα στα “σκαριά” στο ΑΠΘ για την ελληνική μελισσσοκομία

Νέες τεχνολογίες και καινοτόμα συστήματα για το εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των μελισσοσμηνών μελετώνται και εφαρμόζονται στο πλαίσιο δυο ερευνητικών προγραμμάτων στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται μια καινοτόμα πλατφόρμα που όπως τόνισε από το βήμα του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Έκθεσης Agrotica η αναπληρώτρια καθηγήτρια του εν λόγω Τμήματος, Χρυσούλα Τανανάκη, θα προειδοποιεί έγκαιρα για την αποφυγή ενός συνόλου στρεσογόνων παραγόντων και καταστάσεων που σχετίζονται άμεσα τόσο με την κοινωνική ζωή της μέλισσας, όσο και με την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Η εν λόγω πλατφόρμα, πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζεται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου “SMARTBEEing” που “τρέχει” το συγκεκριμένο Εργαστήριο του ΑΠΘ και έχει ως στόχο τη βελτίωση της απόδοσης στην μελισσοκομία, με χρήση προηγμένων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας.

Αντίστοιχα, στο πλαίσιο του δεύτερου ερευνητικού προγράμματος «SmartBeeKeep», αξιοποιούνται σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις για να εξυπηρετήσουν τον τομέα της μελισσοκομίας, αλλά και τη μελέτη της βιοποικιλότητας. Βασικοί στόχοι του έργου είναι η εφαρμογή νέων τεχνολογιών GIS και μηχανικής μάθησης, για την ανάπτυξη και την παροχή διαδικτυακών εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν στην αναγνώριση και χαρτογράφηση της μελισσοκομικής χλωρίδας, στην πρόβλεψη της ανθοφορίας, στη βοτανική ταυτοποίηση και ιχνηλασιμότητα των μελισσοκομικών προϊόντων, αλλά και στη διαχείριση των μελισσοσμηνών.

Η μελισσοκομία – τόνισε η κα.Τανανάκη – αποτελεί ένα ιδιαίτερα δυναμικό κλάδο για την ελληνική αγροτική παραγωγή. Οι 22.000 Έλληνες μελισσοκόμοι κατέχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο κυψέλες, ενώ η χώρα μας βρίσκεται την όγδοη θέση στην παραγωγή μελιού στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *