Friday , 26 April 2024

Πώς οι ιδιοκτήτες ακυρώνουν το πλαφόν του 3% στις αυξήσεις των επαγγελματικών μισθώσεων

Του Γ.Κατσιάνη

Πληθαίνουν οι καταγγελίες των ενοικιαστών επαγγελματικών χώρων σε βάρος των ιδιοκτητών σχετικά με τις υπέρογκες αυξήσεις που περιλαμβάνουν τα νέα μισθωτήρια συμβόλαια.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή που κατήγγειλε στο thesseconomy.gr ελεύθερος επαγγελματίας από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος καλείται να πληρώσει για τρία χρόνια ακριβότερο μίσθωμα κατά 38,5%(!) σε σχέση με το προηγούμενο μισθωτήριο συμβόλαιο.

“Το διάστημα 2009-2019 πλήρωνα ενοίκιο 100 ευρώ τον μήνα για ένα γραφειακό χώρο, επιφάνειας 20 τ.μ. Από το 2020 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου του 2022, πλήρωνα 130 ευρώ τον μήνα και πριν από λίγες ημέρες, ενημερώθηκα από τον ιδιοκτήτη ότι το ενοίκιο θα αυξηθεί στα 180 ευρώ τον μήνα”, δήλωσε στο thesseconomy.gr.

Τι προβλέπει ο νόμος για τις επαγγελματικές μισθώσεις

Ωστόσο, σύμφωνα με  το άρθρο 121 του ν.4926/2022 η αύξηση στις μισθώσεις ακινήτων που υπάγονται στην κατηγορία των επαγγελματικών μισθώσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3%.

“Η αύξηση στο μίσθωμα μπορεί να είναι μεγαλύτερη πέραν του 3% στην περίπτωση κατά την οποία επίκειται η σύναψη νέου συμβολαίου”, τόνισε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων, Κώστας Γεωργάκος.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, τότε ισχύει η νόμιμη αύξηση, δηλαδή το καταβαλλόμενο μίσθωμα μπορεί να αυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό 75% του τιμάριθμου του κόστους ζωής, όπως αυτό έχει καθορισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα μήνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *