Friday , 26 April 2024

Την κοινωνικοποίηση των εφήβων που φιλοξενούνται σε ιδρύματα υπόσχεται η ημιαυτόνομη διαβίωση

Την ευκαιρία σε εκατοντάδες παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα να ενταχθούν στην κοινωνία δίνει ο θεσμός της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης.  

Ειδικότερα, σήμερα 400 παιδιά άνω των 15 ετών στην Ελλάδα ζουν σε ιδρύματα είτε επειδή δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε μια οικογένεια, είτε επειδή δεν επιλέγονται από υποψήφιους αναδόχους ή θετούς γονείς.

Με το νέο θεσμό, τα παιδιά αυτά έχουν την δυνατότητα να διαμένουν σε διαμερίσματα μέχρι τα 26 τους χρόνια.

Κάθε διαμέρισμα είναι πλήρως εξοπλισμένο και φιλοξενεί έως τέσσερις εφήβους, οι οποίοι υποστηρίζονται ψυχολογικά από κατάλληλο προσωπικό, όπως κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνικούς επιμελητές και φροντιστές πρόνοιας.

“Με αυτόν τον τρόπο, οι έφηβοι δεν έχουν μόνο ασφαλή διαμονή αλλά έχουν φροντίδα και υποστήριξη για την αυτονόμησή τους. Επίσης, στηρίζονται με ένα μηνιαίο οικονομικό βοήθημα 375 ευρώ, ενώ έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση, υγεία, ψυχοκοινωνική στήριξη και επαγγελματική καθοδήγηση”, σημειώνει, μεταξύ άλλων, με ανάρτηση του στο facebook ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ημιαυτόνομη διαβίωση σε διαμερίσματα των ατόμων δεκαπέντε ετών και άνω που διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας», υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *