Friday , 26 April 2024

Φωτοβολταϊκά: Ως και 16 μήνες αναμονή για σύνδεση με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ!

Με… μελανά χρώματα περιέγραψε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών Παραγωγών (ΠΟΣΠΗΕΦ), Γιάννης Παναγής την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο κ. Παναγής τόνισε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φωτοβολταϊκοί παραγωγοί, κυρίως οι μικροί και μεσαίοι, είναι η απουσία σωστού σχεδιασμού για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας.

“Το πρόβλημα αναδείχθηκε περίτρανα στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας καθώς εκδηλώθηκε ένα επενδυτικό τσουνάμι, με χιλιάδες αιτήσεις σύνδεσης φ/β πάρκων που δεν μπορούσαν να διαχειριστούν οι αρμόδιοι υποστελεχωμένοι φορείς, αλλά ούτε και να υποδεχθούν τα υπάρχοντα ηλεκτρικά δίκτυα”, σημείωσε.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ μίλησε για «εγκλωβισμό» των επενδυτών και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση τους, καθώς, όπως σημείωσε, βρίσκονται στην αναμονή για σύνδεση με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ως και 16 μήνες ενώ έκανε λόγο και για χορήγηση των όρων σύνδεσης στον ένα περίπου χρόνο, όταν σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να χορηγούνται σε δύο μήνες!

Αιτήματα

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Παναγής είναι η αναπροσαρμογή της τιμής αποζημίωσης των φ/β σταθμών και η επιστροφή του τέλους 6% που επιβλήθηκε λόγω covid-19 στους μικρομεσαίους επενδυτές στα φωτοβολταϊκά.

Επίσης, ο κ. Παναγής ζήτησε να δοθεί νέα παράταση ενός έτους, στην προθεσμία σύναψης σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ, λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση όρων σύνδεσης.

-Κανονιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των επενδύσεων στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, στην οποία ζητάνε μερίδιο και οι μικρομεσαίοι επενδυτές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *