Wednesday , 1 February 2023

COVID-19: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες επιστρέφουν στην κανονικότητα

Σ.Ξανθοπούλου

Η Δανία, η Γερμανία, η Ελβετία και η Αυστρία είναι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που κάνουν βήματα ώστε να άρουν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ανοίγουν ξανά σχολεία και καταστήματα και οι ηγέτες των χωρών αυτών αναγνωρίζουν ότι αυτή είναι μια πράξη εξισορρόπησης.

Σύμφωνα με το World Economic Forum καθώς οι καμπύλες εξάπλωσης του ιού και τα ποσοστά μόλυνσης από τον COVID-19 αρχίζουν να μειώνονται, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να άρουν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας επιστρέφοντας σιγά σιγά στην ομαλότητα.

Η Δανία

Μετά την Ιταλία, η Δανία ήταν δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας πριν καν διαπιστωθεί θάνατος από τον κορωνοϊό. Σήμερα, η ταχεία και έγκαιρη αντίδραση της Δανίας στην πανδημία φαίνεται να αποδίδει. Ενώ χώρες που μπήκαν στο κλείσιμο αργότερα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχουν ακόμη περιγράψει πότε ή πώς θα μειωθούν οι περιορισμοί, η Δανία ανοίγει αργά για επιχειρήσεις – αν και ο πρωθυπουργός Mette Frederiksen αναγνώρισε ότι αυτή η διαδικασία θα είναι μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης.

Οι κανόνες κοινωνικής απόστασης παραμένουν σε ισχύ – για παράδειγμα, απαγορεύονται συγκεντρώσεις με περισσότερα από 10 άτομα – και η κυβέρνηση της Δανίας έχει καταστήσει σαφές ότι η διαδικασία χαλάρωσης των περιορισμών εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη σταθερότητα των ποσοστών μόλυνσης. Χθες, η δανική κυβέρνηση έδωσε επίσης σε πολλά άλλα επαγγέλματα το πράσινο φως για να ανοίξουν ξανά, συμπεριλαμβανομένων των κομμωτών, των τεχνιτών τατουάζ και των ψυχολόγων.

Η Αυστρία

Στις 6 Απριλίου, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz ανακοίνωσε την «ανάσταση μετά το Πάσχα». Η χώρα, που υιοθέτησε νωρίς τα μέτρα απαγόρευσης, σύντομα θα άρει τους περιορισμούς.

Από τις 14 Απριλίου, τα μη απαραίτητα καταστήματα με εμβαδόν μικρότερο από 400 τετραγωνικά μέτρα – περίπου το μέγεθος δύο γηπέδων τένις – επετράπη να ανοίξουν ξανά, καθώς και καταστήματα DIY (Do It Yourself) και πάρκα. Από την 1η Μαΐου, αυτό θα επεκταθεί σε εμπορικά κέντρα, σε μεγαλύτερα καταστήματα και κομμωτήρια.

Δεν είναι όμως πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η κοινωνική απόσταση πρέπει να συνεχιστεί. Είναι αξιοσημείωτο πάντως, ότι πολλοί Αυστριακοί κάτοικοι μένουν στο σπίτι, παρά τη χαλάρωση των περιορισμών.

Η Νορβηγία

Ο αριθμός των καθημερινών νέων κρουσμάτων στη Νορβηγία μειώθηκε από τα τέλη Μαρτίου. Χθες, η χώρα ανέφερε 7.103 κρούσματα και 165 θανάτους από το COVID-19. Αυτή η σχετική επιτυχία ώθησε τον πρωθυπουργό Erna Solberg να ανακοινώσει στις 7 Απριλίου ότι «η Νορβηγία κατάφερε να ελέγξει τον ιό».

Τα νηπιαγωγεία της Νορβηγίας άνοιξαν ξανά στις 20 Απριλίου. Τα δημοτικά σχολεία και μερικά γυμνάσια, καθώς και τα πανεπιστήμια αλλά και τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα ομορφιάς θα ανοίξουν ξανά μια εβδομάδα αργότερα. Τα εσωτερικά ταξίδια επιτρέπονται τώρα, αλλά αποθαρρύνονται έντονα εφόσον δεν κρίνονται απολύτως αναγκαία.

Για να βοηθήσει στην προστασία του πρόσφατα απελευθερωμένου πληθυσμού από μια νέα αύξηση των λοιμώξεων μετά την ελάφρυνση των περιορισμών, η νορβηγική κυβέρνηση ακολούθησε χώρες όπως τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη, εγκαινιάζοντας μια εφαρμογή εντοπισμού ιών που ειδοποιεί τους χρήστες εάν είχαν έρθει σε επαφή με κάποιον ύποπτο της μεταφοράς του ιού, καθώς και τα σημεία πρόσβασης λοίμωξης. Παρά τις ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων, μια πρόσφατη δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι περίπου το ήμισυ του πληθυσμού θα χαρεί να την κατεβάσει στο κινητό του.

Η Γερμανία

Τη Δευτέρα 20 Απριλίου, η Γερμανία άρχισε να ανοίγει εκ νέου τις επιχειρήσεις. Στα καταστήματα με χώρο κάτω των 800 τετραγωνικών μέτρων – περίπου το μέγεθος τεσσάρων γηπέδων τένις – επιτρέπεται να ανοίξουν οι πόρτες τους, μαζί με εκθέσεις αυτοκινήτων, βιβλιοπωλεία και καταστήματα ποδηλάτων.

Ωστόσο, οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 3 Μαΐου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για να ανοίξει ξανά κάποια σχολεία στις 4 Μαΐου, αρχικά για μαθητές στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Ελβετία

Η Ελβετία ανακοίνωσε ένα σχέδιο τριών σταδίων για τον τερματισμό του lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού, που ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου. “Θέλουμε να δράσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα αλλά όσο πιο αργά είναι απαραίτητο”, δήλωσε ο Alain Berset, επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελβετίας.

Στις 27 Απριλίου, θα επιτραπεί να ανοίξει ξανά μια εγκεκριμένη λίστα επιχειρήσεων – συμπεριλαμβανομένων κομμωτηρίων, καταστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, ινστιτούτων ομορφιάς και ανθοπωλείων.

Το επόμενο στάδιο θα αρχίσει στις 11 Μαΐου. Υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό μόλυνσης παραμένει σταθερό, τα δημοτικά σχολεία της χώρας θα ανοίξουν ξανά αυτήν την ημερομηνία, καθώς και όλα τα καταστήματα λιανικής που δεν το έχουν ήδη πράξει.

Στις 8 Ιουνίου, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ελβετίας θα μπορούν επίσης να ανοίξουν ξανά, όπως και οι βιβλιοθήκες, οι ζωολογικοί κήποι και τα μουσεία της χώρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *