Έρευνα: Ποιά είναι τα 30 πιο κρίσιμα εξαγώγιμα ελληνικά τρόφιμα-ποτά και σε...

Έρευνα: Ποιά είναι τα 30 πιο κρίσιμα εξαγώγιμα ελληνικά τρόφιμα-ποτά και σε ποιές αγορές πρέπει να στοχεύσει η Ελλάδα

1523
SHARE

Το παρθένο ελαιόλαδο, οι ελιές και τα ψάρια μαζί με το εξευγενισμένο ελαιόλαδο και στη συνέχεια τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή και τα φρούτα, όσον αφορά τα νωπά τρόφιμα αφενός και τα παρασκευάσματα λαχανικών, η φέτα, οι κομπόστες και τα τουρσιά, είδη αρτοποιίας, μπισκότα κ.ο.κ. μαζί με τα υπόλοιπα τυριά, το κρασί και τις σταφίδες, όσον αφορά τα μεταποιημένα προϊόντα-τρόφιμα αφετέρου αποτελούν τα πιο κρίσιμα εξαγώγιμα ελληνικά τρόφιμα και ποτά, σύμφωνα με μελέτη για τις εξαγωγικές προοπτικές των προϊόντων του ελληνικού αγροτοδιατροφικού τομέα, ανά προϊόν και για κάθε χώρα, που εκπόνησε η εταιρεία Global Greece  – International Business Projects.

Η προσφορά του κλάδου Τροφίμων και Ποτών στην Ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνεται στην έρευνα είναι σημαντική αλλά όχι απόλυτα ικανοποιητική. Δεν είναι δηλαδή εκείνη που θα μπορούσε και θα έπρεπε. Θα ήταν κατά συνέπεια αναγκαίο να βελτιωθούν οι εξαγωγές του κλάδου τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία. Το τελευταίο θα επιτευχθεί με τη βελτίωση των εξαγωγών όλων των προϊόντων αλλά κυρίως των προϊόντων προστιθέμενης αξίας. Τα τρόφιμα – αγροτοδιατροφικά προϊόντα – αποτελούν βασικό εξαγωγικό κλάδο της ελληνικής παραγωγής. Τα τρόφιμα και ποτά συνεισέφεραν σε ποσοστό 16,2% στις ελληνικές εξαγωγές για το 2018, ενώ συγκριτικά με το 2017 παρουσίασαν αύξηση 1,7%. Ο εν λόγω κλάδος (όπως βέβαια και όλοι οι υπόλοιποι), όπως σημειώνεται στην έρευνα, πρέπει να παρουσιάσει στις διεθνείς αγορές περισσότερα προϊόντα προστιθέμενης αξίας, δηλαδή μεταποιημένα, προσαρμοσμένα στη ζήτηση που καταγράφεται στις αγορές και στις διεθνείς τάσεις, σε καλές συσκευασίες και σε θετική σχέση ποιότητας-τιμής. Τέλος, είναι επίσης γνωστό ότι σε ένα μεγάλο βαθμό ελληνικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα εξάγονται νωπά σε χώρες οι οποίες λόγω της ποιότητάς τους είτε τα διαθέτουν παγκοσμίως ως δικά τους, με δικές τους συσκευασίες (όπως ελαιόλαδο), είτε τα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για τη δική τους μεταποιητική βιομηχανία. Για παράδειγμα, φρέσκα ψάρια, σιμιγδάλι, κατσικίσιο γάλα. Η Ιταλία πέρασε στα τελευταία χρόνια τη Γερμανία στην 1η θέση εξαγωγών ελληνικών τροφίμων αλλά αυτό μόνο θετικό δεν είναι. Διότι η Γερμανία αγοράζει προϊόντα μας προς κατανάλωση ενώ η Ιταλία κυρίως για να τροφοδοτήσει τη βιομηχανία της με καλή πρώτη ύλη.

“‘Ένας κρίσιμος παράγοντας για να αυξήσουμε τις εξαγωγές του κλάδου είναι ο εντοπισμός των πιο σπουδαίων εξαγόμενων προϊόντων, καθώς και των πιο ενδεδειγμένων χωρών για στόχευση”, τονίζει o διευθυντής της GLOBAL GREECE Μπάμπης Φιλαδαρλής. Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, λοιπόν και με δεδομένα ότι πρέπει να δοθεί σημασία στα μεταποιημένα προϊόντα και να αποφευχθούν εκείνα τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες από άλλες χώρες, η έρευνα καταλήγει στην ακόλουθη 30άδα των πιο κρίσιμων εξαγόμενων ελληνικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων: 

Ι) Νωπά προϊόντα τα οποία σημειώνουν μεγάλους όγκους εξαγωγών και θετική ανάπτυξη:Ελαιόλαδο αρθένο, Ελιές, Εσπεριδοειδή, Ακτινίδια, Ελαιόλαδο εξευγενισμένο

ΙΙ) Νωπά προϊόντα τα οποία σημειώνουν μεγάλους όγκους εξαγωγών, με φυσιολογική ανάπτυξη:Ψάρια φρέσκα, Σταφύλια, Βερίκοκα-κεράσια-ροδάκινα, Φρούτα διατηρημένα ή κατεψυγμένα

ΙΙΙ)Νωπά προϊόντα τα οποία δεν σημειώνουν (για την ώρα) μεγάλους όγκους εξαγωγών αλλά σημειώνουν πολύ καλή ανάπτυξη:Σπαράγγια, Μέλι, Ψάρια κατεψυγμένα, Κρόκος

ΙV)Μεταποιημένα προϊόντα τα οποία σημειώνουν μεγάλους όγκους εξαγωγών και θετική ανάπτυξη:Παρασκευάσματα λαχανικών, ΦΕΤΑ, Κομπόστες, Τουρσί, Αρτοποιία-μπισκότα κλπ, Υπόλοιπα Τυριά, Κρασί, Σταφίδες

V) Μεταποιημένα προϊόντα τα οποία σημειώνουν μεγάλους όγκους εξαγωγών, με φυσιολογική ανάπτυξη:Γιαούρτι-βούτυρο-κρέμα, Ντομάτες διατηρημένες Μαρμελάδες, Γλυκά κουταλιού, Ούζο

VΙ)Μεταποιημένα προϊόντα τα οποία δεν σημειώνουν (για την ώρα) μεγάλους όγκους εξαγωγών αλλά σημειώνουν πολύ καλή ανάπτυξη:Φιλέτα ψαριών, Σάλτσες, Αρτύματα, Παρασκευάσματα κρέατος – Λουκάνικα, Ζωμοί, Σούπες και Παρασκευάσματα Λαχανικών ΚΤΨ

(Σημείωση: Με δεδομένο ότι η μελέτη αποσκοπεί να εντοπιστούν τα κρίσιμα προϊόντα για τις εξαγωγές, ώστε να δοθεί σ’  αυτά το βάρος, τόσο σε ενέργειες όσο και σε χρηματοδοτήσεις, τόσο από το μέρος των επιχειρήσεων όσο και από το αντίστοιχο της πολιτείας δεν συμπεριλαμβάνονται τα προϊόντα: Γάλα συμπυκνωμένο, Σιμιγδάλι, Σαρδέλες, μολονότι παρουσιάζουν αύξηση των εξαγωγών τους, διότι αποτελούν εξαγωγή ποιοτικών πρώτων υλών από την Ελλάδα προς άλλες χώρες οι οποίες τις αξιοποιούν καλύτερα. Στη κρίσιμη 30άδα δεν συμπεριλήφθηκαν επίσης τα προϊόντα, κρέας προβάτου, μαλάκια και ζυμαρικά, αν και φαίνονται να έχουν καλή τοποθέτηση στους πίνακες και τα γραφήματα διότι αντιμετωπίζουν ανταγωνιστικά μειονεκτήματα για να μπορέσουν να βελτιώσουν κατά πολύ τις εξαγωγές τους.)

Χώρες 

Συνολικά το «Top 12»  των Χωρών. οι οποίες εισάγουν τα ελληνικά προϊόντα και έχουν την  καλύτερη προοπτική, ανεξαρτήτως ποσοτήτων, είναι οι: Τσεχία, Γαλλία, Καναδάς, Ρουμανία, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Δανία, Αυστρία, Σουηδία και Ρωσία. Τις μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων από την Ελλάδα εισάγουν η Γερμανίακαιη Ιταλία, ενώ προοπτική διαφαίνεται για Ισπανία, Γαλλία, Ρουμανία, Κύπρο και Ολλανδία, ενώ μικρότερες ποσότητες τροφίμων αλλά με εξαιρετική δυναμική την τελευταία πενταετία εισάγουν η Πολωνία, η Τσεχία, η Ασυρία, η Δανία, η Αλβανία, το Βέλγιο, ο Καναδάς και η Σουηδία, χώρες που σύμφωνα με την έρευνα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες.

LEAVE A REPLY