Saturday , 27 April 2024

Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από την Τουρκία ζήτησε ο Αλ.Τσίπρας

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από την Τουρκία, ζήτησε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε με εκπροσώπους των ποντιακών σωματείων, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Άγκυρα να προχωρήσει σε αναγνώριση της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, ώστε “αυτές οι μεγάλες πληγές του παρελθόντος να μην ανοίξουν ξανά στο μέλλον”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη συγκρότηση μικτής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν μέλη της κυβέρνησης και εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων και θα έχει ως αντικείμενο, τόσο τη δημιουργία δύο θεματικών πάρκων-μουσείων του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, όσο και την ανέγερση μνημείων μνήμης σε Αρετσού Καλαμαριάς, Σαλαμίνα και Μακρόνησο.

“Θέσαμε το ζήτημα της διδασκαλίας της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού και της Γενοκτονίας στα σχολεία και επισημάναμε τον ενεργό ρόλο που πρέπει να έχει η Πολιτεία στο ζήτημα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας”, δήλωσε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), Χρήστος Τοπαλίδης.

“Η Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πρωτοστατήσει στην διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου”, τόνισε ο γενικός γραμματέας της πανελλήνιας ομοσπονδίας ποντιακών σωματείων (ΠΟΠΣ),Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης.

Να σημειωθεί ότι με αφορμή την αυριανή επέτειο των 100 χρόνων από την Γενοκτονία, η Βουλή θα φωτιστεί στα χρώματα του Πόντου (μαύρο και κόκκινο).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *