Sunday , 26 May 2024

Ανοίγουν σήμερα στη ΔΕΘ οι Detrop & Oenos – Εγκαινιάζονται στις 18.00 μ.μ. από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά

Σε 15.000 τ.μ. στο χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ανοίγουν σήμερα τις πόρτες τους οι εκθέσεις οι Detrop & Oenos. Τα εγκαίνια θα κάνει στις 18:00 μ.μ. στο περίπτερο 10 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς. Στις διοργανώσεις συμμετέχουν πάνω από 420 εκθέτες από: Ελλάδα, Ουγγαρία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο. Τιμώμενη είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ δυναμικές είναι οι συμμετοχές των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας με 54 επιχειρήσεις, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, αλλά και των Επιμελητηρίων. Στο περίπτερο 8 θα συμμετέχουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο start up εταιρείες, υπογραμμίζοντας το διαχρονικό ενδιαφέρον της Έκθεσης για καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Αναφερόμενος στη Detrop ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, Αλέξης Τσαξιρλής, θύμισε πως πρόκειται για την παλαιότερη έκθεση τροφίμων και ποτών στη χώρα, η έναρξη της οποίας τοποθετείται χρονικά στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Στις δύο εκθέσεις θα βρεθούν 136 ξένοι εμπορικοί επισκέπτες από 19 χώρες, μεταξύ των οποίων μεμονωμένοι hosted buyers, αλλά και ομαδικές επισκέψεις από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία.

Καινοτομία
Οι Detrop & Oenos χαρακτηρίζονται φέτος από μια σημαντική καινοτομία. Είναι οι πρώτες εκθέσεις της ΔΕΘ-HELEXPO που θα υλοποιηθούν ως «Just Go Zero Events» σε συνεργασία με την εταιρεία Polygreen. Το Just Go Zero- HELEXPO έχει ως σκοπό τον μετασχηματισμό των εκθεσιακών περιπτέρων σε χώρους ορθής διαλογής για την καλύτερη δυνατή ανάκτηση υλικών. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, τόσο οι εκθέτες όσο και οι επισκέπτες θα κληθούν να τοποθετούν τα απορρίμματά τους στους σταθμούς διαλογής με τις ειδικές σημάνσεις, διασφαλίζοντας την ορθή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας και των οργανικών αποβλήτων. Μετά το τέλος των εκθέσεων, η συνολική ποσότητα των υλικών που θα συλλεχθούν θα ζυγιστεί και τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν.


Παράλληλες εκδηλώσεις
Οι εκθέσεις Detrop & Oenos θα πραγματοποιηθούν από τις 18 έως τις 20 Φεβρουαρίου. Φέτος πλαισιώνονται από καινοτόμες παράλληλες εκδηλώσεις και events:
-Οι καλύτερες ποικιλίες ελιάς και ελαιολάδου, οι παραγωγοί τους, η γευσιγνωσία, το food pairing και τα βραβευμένα και εξωστρεφή προϊόντα της ελληνικής ελαιοπαραγωγής αποτελούν το «μενού» του Golden Olive Εxpo, ενός αφιερώματος που θα αναδείξει τις παραγωγικές και εμπορικές δυνατότητες της ελιάς και τις προοπτικές της στις ξένες αγορές. Eκθεσιακές συμμετοχές με προϊόντα και παράγωγα ελιάς και ελαιολάδου, μηχανήματα, εξοπλισμοί και συσκευασίες, το Β2Β Lounge Area για στοχευμένες συναντήσεις εκθετών με ξένους αγοραστές, το Open Stage Area για παράλληλες εκδηλώσεις και ημερίδες και το Olive Bar, ένας χώρος γευσιγνωσίας ελαιόλαδου, food pairing και networking, συνθέτουν το περιεχόμενο του Golden Olive Expo. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας εξαιρετικών ελαιολάδων «Olive Oil Trophy» και ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Επιτραπέζιων Ελιών «Table Olives Trophy», όπου συμμετέχουν τόσο οι εκθέτες της Detrop όσο και επιχειρήσεις του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι διαγωνισμοί διοργανώνονται με το κύρος και την αξιοπιστία της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς «Φιλαίος».
-Στο πλαίσιο της Detrop και σε ειδική τελετή θα ανακοινωθούν απόψε οι νικητές των Food Experts’ Awards 2023, των διεθνών βραβείων καινοτομίας και αριστείας του κλάδου τροφίμων και ποτών που διοργανώνονται από το Cibum, το ελληνικό site των food experts.
-Διοργανώνεται επίσης ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης από την Culinary Professionals Greece σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, ο οποίος υποστηρίζεται από την Worldchefs (Παγκόσμια Ένωση Αρχιμαγείρων).
-Η Detrop σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ), με γνώμονα την ανάδειξη των εταιρειών που επιδιώκουν την εξέλιξη και βελτίωση των προϊόντων τους, θα δώσει την ευκαιρία σε επιλεγμένες επιχειρήσεις να αναδείξουν τα προϊόντα αυτά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης. Στο «Food Trends» οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά καινοτόμα προϊόντα, όπως επίσης και να ενημερωθούν από ειδικούς επιστήμονες και επαγγελματίες του κλάδου για τις νέες τάσεις της αγοράς. Η ΠΕΤΕΤ διοργανώνει επίσης ημερίδα για την ασφάλεια και την καινοτομία των τροφίμων.
-Μεταξύ των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνονται και το Detrop Bites, όπου θα παρουσιαστούν τα προϊόντα των εκθετών μέσα από ιδανικούς συνδυασμούς των εδεσμάτων που θα δημιουργεί ζωντανά η ομάδα των chef-συνεργατών, αλλά και το The Pairing Bar, όπου οι οίνοι της Oenos θα συνδυαστούν με τρόφιμα εκθετών της Detrop σε μια ξεχωριστή γευσιγνωσία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *