Του Γ. Κατσιάνη
Σε κατάσταση ετοιμότητας παραμένουν εδώ και μία εβδομάδα, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), λόγω της παρατεταμένης έντασης στον Έβρο.
Μετά το επεισοδιακό τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας, οι επόμενες ημέρες στις Καστανιές κύλησαν πιο ήρεμα για τις ισχυρές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην μεθοριακή περιοχή.
Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και των ευρωπαίων αξιωματούχων στον Έβρο, την περασμένη Τρίτη, συνέτειναν στην προσωρινή εκτόνωση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ωστόσο, η αποστολή 1000 Τούρκων καταδρομέων και τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στις Καστανιές όταν ομάδα μεταναστών επιχείρησε εκ νέου να εισέλθει παράνομα στο ελληνικό έδαφος, καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα θα ακολουθήσει και το επόμενο διάστημα επιθετική πολιτική στο μεταναστευτικό, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.
Τα μέτρα
Η χρονική διάρκεια της έντασης στον Έβρο φαντάζει ως γρίφος για τους επιτελείς του ΥΕΘΑ, οι οποίοι αναζητούν τρόπους ανάσχεσης του επεκτατισμού της Άγκυρας, με την καλύτερη δυνατή οργάνωση στον Έβρο.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το thesseconomy.gr, το Πεντάγωνο εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να κληθούν σε μετεκπαίδευση όσοι υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις και απολύθηκαν πρόσφατα από τον στρατό.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, έχει γίνει κρούση σε απόστρατους αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων να αναλάβουν ρόλο εκπαιδευτή, αν και όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο.
Για την ώρα πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας συνιστά αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, εξετάζοντας ωστόσο σοβαρά όλα τα ενδεχόμενα για την εφαρμογή ενός επιχειρησιακού σχεδίου ενίσχυσης των αποτρεπτικών μέτρων στον Έβρο.