Friday , 26 April 2024

«Απόδραση» στη φύση από την… καρδιά της Θεσσαλονίκης – Το «Μουσείο Άγριας Πανίδας και Ενυδρείο» του ΑΠΘ περιβαλλοντικός θησαυρός γνώσεων και εκπαίδευσης

Το κελάιδισμα των πουλιών καλωσορίζει τον επισκέπτη κατά την είσοδό του στο Μουσείο Άγριας Πανίδας και τον μεταφέρει στην καρδιά του δάσους. Αρπακτικά πτηνά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, αλλά και άγρια θηλαστικά, όπως η αρκούδα, το ελάφι, ο λύκος, η αλεπού και αρκετά σπάνια είδη της ελληνικής πανίδας βρήκαν στέγη στις προθήκες του. Μέσα στο 2023 αναμένεται να λειτουργήσει με σάρκα και οστά το Μουσείο, «καθώς ετοιμάζεται με ΦΕΚ ο κανονισμός λειτουργίας του. Θεωρώ ότι μετά τη θεσμοθέτησή του θα μπορούμε να απασχολήσουμε προσωπικό που θα δώσει τη διάσταση που χρειάζεται για τη λειτουργία του Μουσείου» τονίζει στο thesseconomy.gr ο κ. Δημήτριος Μπακαλούδης, καθηγητής του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και διευθυντής του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας και Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων, στο οποίο ανήκει το Μουσείο Άγριας Πανίδας και Ενυδρείο.

Σπάνια εκθέματα
«Το μουσείο συνολικά φιλοξενεί αυτή τη στιγμή γύρω στα 530 εκθέματα από τα οποία τα επτά είναι ξενικά. Ανήκουν σε 266 είδη της ελληνικής πανίδας και περιλαμβάνει θηλαστικά, πτηνά και ερπετά», διευκρινίζει ο κ. Μπακαλούδης. Προσθέτει «το μεγαλύτερο μέρος των ταριχευμένων που έχουμε στο Μουσείο μας, δηλαδή τα 482 εκθέματά μας είναι πτηνά. Υπάρχουν είδη που έχουν εκλείψει από την ελληνική πανίδα όπως ο βασιλαετός, και άλλα που είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης όπως ο Ασπροπάρης με 2-3 εναπομείναντα αναπαραγόμενα ζευγάρια στη χώρα μας. Αρκετά εκθέματα αφορούν είδη που είναι πάρα πολύ σπάνια και ιδιαιτέρως τα αρπακτικά όπως το όρνιο και ο στικταετός. Στην προθήκη μας βλέπουμε το όρνιο να τρέφεται μ’ ένα νεκρό ζαρκάδι. Φαίνεται σαν ζωντανό. Ο κόσμος δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και στις δύο αναπαραστάσεις που έχουμε με τον υγρότοπο και με το δάσος», περιγράφει ο καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ. Και επισημαίνει ότι «το ενδιαφέρον των περισσότερων επισκεπτών συνήθως προσελκύουν τα θηλαστικά λόγω του εντυπωσιακού χρωματικού τους καμουφλάζ. Επίσης ως θηλαστικό που είμαστε γοητευόμαστε από το μέγεθος αυτών των ειδών, με παράδειγμα το ελάφι και την αρκούδα που ελάχιστες φορές θα τα συναντήσουμε από τόσο κοντά».

Σημαντικός ο ρόλος του Μουσείου
«Είναι πολυδιάστατος ο ρόλος του Μουσείου. Το Μουσείο μας, εκτός από το να αναδείξει την πανίδα της χώρας μας και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, στοχεύει και στην έρευνα. Επίσης, έχει εκπαιδευτικό ρόλο για τους φοιτητές μας επειδή έχουμε μαθήματα που σχετίζονται με την αναγνώριση των ειδών της πανίδας, υπογραμμίζει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας και Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων, Δημήτριος Μπακαλούδης.

*Το Μουσείο Άγριας Πανίδας – Ενυδρείο στεγάζεται στο συγκρότημα των κτιρίων του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, στην περιοχή του Φοίνικα Θεσσαλονίκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *