Του Γ. Κατσιάνη
Στον μήνα που πέρασε, είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να στρέψει τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας στην Ελλάδα.
Από την Ουάσιγκτον ως το Βερολίνο, η χώρα μας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας, δεδομένου του μικρού αριθμού θανάτων και κρουσμάτων, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες.
Στο οικονομικό πεδίο, η κυβέρνηση παρείχε στήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, άνεργους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες, είτε με την παροχή επιδομάτων, είτε με πάγωμα των ασφαλιστικών και δανειακών τους υποχρεώσεων.
Χθες, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών παραγωγικών υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας) ανακοίνωσαν νέα δέσμη μέτρων που εκτείνονται από την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τις 31 Ιουλίου μέχρι και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την στήριξη της απασχόλησης και του επιχειρείν.
Με τα 19 δισ. ευρώ που θα «ρίξει» στην αγορά η κυβέρνηση επιδιώκει να αναστείλει την επικείμενη ύφεση, η οποία αναμένεται να πλήξει και την ελληνική οικονομία.
Ο τουρισμός και η εστίαση θα αποτελέσουν τους μεγάλους «ασθενείς» της μετά κορωνοϊού εποχής, γεγονός που συνεπάγεται «λουκέτα» σε ξενοδοχεία, καταστήματα και επιχειρήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες απασχολούμενοι θα βρεθούν στο δρόμο, εγκαινιάζοντας και πάλι ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας για την ελληνική οικονομία.
Ανάλογη όμως θα είναι η εικόνα και για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., η οποία και στην προ Covid-19 εποχή παρουσίαζε μια εικόνα ύφεσης, με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Συνεπώς, το ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχουν λύσεις για να αναστραφεί αυτή η αρνητική τάση.
Η αύξηση της κοινοτικής βοήθειας σε χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία, μέσω ενός σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο θα τρέξει με την μορφή χρηματοδοτικών εργαλείων σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, φαντάζει ως «σωσίβιο» στο επικείμενο «τσουνάμι» της οικονομίας.
Επιπλέον, το «πάγωμα» όλων των ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων μέχρι τέλος του 2020 σε εργαζόμενους, άνεργους, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, αποτελεί την πλέον ιδανική επιλογή, σε εσωτερικό επίπεδο.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα που θα δημιουργηθεί, θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους, μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης της οικονομίας.
Ήρθε η ώρα η Ε.Ε. να λειτουργήσει ως μια πραγματική ένωση λαών που προτάσσει το συμφέρον των ανθρώπων και όχι των ολίγων που επιβάλλουν τη θέληση τους στους υπόλοιπους.