Ήρθε η ώρα για την Τουρκία να αποφασίσει αν θα κάτσει στο τραπέζι της Ευρώπης ή αν θα ψάξει μία άλλη θέση στον κόσμο, με άλλους συμμάχους, τόνισε απόψε κατά την (διαδικτυακή) παρέμβασή του στην τακτική ετήσια γενική συνέλευση του ΣΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος) ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Κατά τον ίδιο είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για την Τουρκία να επανέλθει στην κανονικότητα, στην επόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, ενώ επισήμανε επίσης ότι η Ευρώπη θεωρεί την Τουρκία σημαντικό και μεγάλο εταίρο, δύσκολο σε πολλές περιπτώσεις αλλά δεν εκβιάζεται και πρέπει και η Τουρκία να αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει.
Όσον αφορά την πανδημία του νέου κορωνοϊού, ο κ.Σχοινάς τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή, συνεκτική λύση όσον αφορά το εμβόλιο, όπως και ότι η η Ε.Ε. δεν μπορεί πλέον να εξαρτάται από τρίτους σε μάσκες και φαρμακευτικό υλικό και πρέπει να γίνει αυτόνομη σε στρατηγικούς τομείς.
Για την Ελλάδα, σημείωσε ότι θα πρέπει να αξιοποιήσει τάχιστα τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης, στηριζόμενη σε δύο πυλώνες: στην Πράσινη Οικονομία και την Ψηφιακή Μετάβαση και η αξιοποίηση μπορεί να αρχίσει άμεσα, με το 10% της προκαταβολής των πόρων του Ταμείου, μόλις εγκριθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάκαμψης.
Χρ.Σταϊκούρας – Αδ. Γεωργιάδης]
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη δική του παρέμβαση-ομιλία στο ανοικτό μέρος της γ.σ. του ΣΒΕ τόνισε ότι η χώρα, παρά τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία, διατήρησε τα ταμειακά της διαθέσιμα στο ύψος που ήταν στην αρχή της κρίσης, συνεχίζοντας μάλιστα τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και αναφερόμενος στη φετινήμείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων διαμήνυσε πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και τα φορολογικά βάρη.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, από την πλευρά του τόνισε ότι στο πλαίσιο του επόμενου ΕΣΠΑ και μαζί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, σχεδιάζονται για την επόμενη εξαετία έργα για τη Βιομηχανία, που ίσως ξεπεράσουν τα 7 δισεκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των προτάσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη.
Επίσης, την Παρασκευή η Παρευξείνια Τράπεζα μαζί με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, θα υπογράψουν σύμβαση για ένα εγγυοδοτικό εργαλείο για επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας. Για τις βιομηχανικές υποδομές της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Ανάπτυξης γνωστοποίησε ότι υπάρχει πρόβλεψη για δυτική επέκταση της ΒΙΠΕ, όπως και ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι, η άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση Καλοχωρίου να γίνουν οι αναγακίες μελέτες και να δημιουργηθεί ένα διευρυμένο επιχειρηματικό πάρκο βόρεια της ΠΑΘΕ που σε συνδυασμό με τη δημιουργία εμπρευματικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου θα καταστήσουν την περιοχή πόλο ανάπτυξης.