Η κυβέρνηση του κρατιδίου Βερολίνου ανέστειλε σήμερα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού για όλους τους πολίτες κάτω των 60 ετών, μετά την διαπίστωση 31 περιστατικών θρομβώσεων.
Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η οδηγία αναμένεται να επεκταθεί και στο Μόναχο, ενώ το απόγευμα συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Υγείας των κρατιδίων για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δημοσίευμα του περιοδικού Focus, η ομοσπονδιακή εμβολιαστική επιτροπή της Γερμανίας πρόκειται να συστήσει τη χορήγηση μόνο για τους πολίτες άνω των 60 ετών σε όλη τη χώρα, κάτι που ισοδυναμεί με νέες αναταράξεις στη διαδικασία του εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Ινστιτούτο «Paul Ehrlich», αρμόδιο για τα εμβόλια στην Γερμανία, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 31 περιπτώσεις σπάνιας θρόμβωσης, έπειτα από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca. Εννέα από τα περιστατικά κατέληξαν, ενώ με εξαίρεση δύο περιπτώσεις, όλα αφορούν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών. Οι δύο άνδρες ήταν 36 και 57 ετών.
Τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου είχαν προηγουμένως αναστείλει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου και άλλα νοσοκομεία στην Γερμανία. Την προληπτική αναστολή χρήσης του εμβολίου σε γυναίκες κάτω των 55 ετών αποφάσισε σήμερα και το Νοσοκομείο Vivantes του Βερολίνου, επισημαίνοντας ότι η οδηγία αφορά κυρίως το προσωπικό του. Σε αντίστοιχες κινήσεις προέβησαν ήδη και νοσοκομεία στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, όπου υπήρξαν μάλιστα και δύο περιστατικά θρομβώσεων. Μία 47χρονη γυναίκα πέθανε, ενώ μία 27χρονη έχει στο μεταξύ αναρρώσει.
Στην Ελλάδα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε χθες εκ νέου στο εμβόλιο της AstraZeneca, επισημαίνοντας πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνεχίζει την έρευνα, τις τελευταίες 20 ημέρες, για να αποφανθεί αν υπάρχει αιτιώδης σχέση του εμβολίου με παρενέργειες θρόμβωσης και θρομβοπενίας. Όπως είπε, έχουν καταγραφεί 28 περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο 17 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου και σημείωσε ότι σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν αρκετά πράγματα για αυτή την παρενέργεια, την έγκαιρη διάγνωση της και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της.