Saturday , 27 April 2024

Γιατί «κόλλησε» η κατασκευή μονάδας παραγωγής αρμάτων μάχης Leopard στη Θεσσαλονίκη;

Του Γ. Κατσιάνη

Πέρασαν ήδη εννιά μήνες από τότε που το thesseconomy.gr αποκάλυψε ότι ο γερμανικός όμιλος Rheinmetall προτίθεται να κατασκευάσει μονάδα παραγωγής αρμάτων μάχης Leopard στη Θεσσαλονίκη (Οι Γερμανοί επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για την κατασκευή  μονάδας παραγωγής αρμάτων μάχης Leopard – Thesseconomy).

Έκτοτε, πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεων και των ενδιαφερόμενων μερών, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να βγει «λευκός καπνός».

Η γερμανική πλευρά

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κωλυσιεργία οφείλεται κυρίως στην προηγούμενη υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, η οποία πριν από ένα μήνα υπέβαλλε την παραίτησή της στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, μετά από μια σειρά σκανδάλων και παραλείψεων κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Ο ορισμός του Μπόρις Πιστόριους δημιουργεί προσδοκίες σε όλες τις πλευρές ότι σύντομα θα ανάψει το «πράσινο φως» για την γερμανική επένδυση των 2 δισ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη.                                                                                                                  

Τα οφέλη για την Θεσσαλονίκη και την κυβέρνηση

Ενδεχόμενη υπογραφή της διμερούς αμυντικής συμφωνίας θα αναβαθμίσει και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης, καθώς θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας από τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας.

Ειδικότερα, σε πολιτικό επίπεδο, το κυβερνών κόμμα θεωρεί ότι θα ενισχύσει σημαντικά τα ποσοστά του, τα οποία εμφανίζουν πτωτικές τάσεις, τα τελευταία χρόνια.

Όπως και να έχει, οι επόμενες ημέρες μέχρι τις εκλογές είναι καθοριστικές για να δούμε αν το ελληνογερμανικό, αμυντικό φλερτ καταλήξει σε… γάμο, με την επίτευξη της τελικής συμφωνίας.         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *