Tuesday , 8 October 2024

Γιατί ο Covid-19 αποτελεί «κόκκινο πανί» για Ουάσιγκτον και Πεκίνο;

Του Γ. Κατσιάνη

Το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διεθνής αντιπαράθεση σχετικά με  την προέλευση του κορωνοϊού, γνωστού και ως Covid-19.

Σε αυτό το ιδιότυπο blame game, συμμετέχουν οι ΗΠΑ, από την μία πλευρά και η Κίνα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), από την άλλη.

Η «εκκίνηση» δόθηκε όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Πεκίνο ότι ευθύνεται για την εξάπλωση της πανδημίας, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον ερευνά αν ο κορωνοϊός προήλθε από το εργαστήριο της Γουχάν.

Μάλιστα, ο κ. Τραμπ προχώρησε και σε διακοπή της χρηματοδότησης του ΠΟΥ, λόγω των «λανθασμένων εκτιμήσεων» του.

Ακολούθησε η διάψευση από την πλευρά του κινεζικού εργαστηρίου αλλά και το κάλεσμα του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους προς τον Αμερικανό πρόεδρο να μην «πολιτικοποιεί τον κορωνοϊό».

Η αιτία

Ωστόσο, η κόντρα Ουάσιγκτον-Πεκίνου έχει ευρύτερες διαστάσεις και δεν περιορίζεται μόνο στο υγειονομικό πεδίο και συγκεκριμένα στο θέμα της πανδημίας.

Η οικονομική κυριαρχία είναι ουσιαστικά η αιτία για την οποία παρατηρείται αυτή η απόκλιση θέσεων και απόψεων.

Είχε προηγηθεί πέρυσι ο «πόλεμος» της επιβολής δασμών στα αμερικανικά και κινεζικά προϊόντα, ο οποίος πηγάζει μέσα από την διαφορετική οπτική που έχουν Ουάσιγκτον και Πεκίνο για την λειτουργία της οικονομίας.

Από την μία, η Ουάσιγκτον προτάσσει το σύνθημα «America’s first», δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία των αμερικανικών επιχειρήσεων και από την άλλη, το Πεκίνο τάσσεται υπέρ της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, με την υιοθέτηση του μοντέλου του «σοσιαλιστικού καπιταλισμού».

Ωστόσο, κοινό σημείο αναφοράς των πολιτικών που έχουν υιοθετήσει οι δύο πλευρές είναι η κυριαρχία σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Η εσωστρέφεια της Ουάσιγκτον και η οικονομική «εξωστρέφεια» του Πεκίνου αποτελούν δύο σταθερές, οι οποίες είναι ικανές να ανασυνθέσουν το διεθνές περιβάλλον, το επόμενο διάστημα.

Ο Covid-19 μοιάζει να αποτελεί την αφετηρία για την διαμόρφωση μιας νέας τάξης πραγμάτων, τα επόμενα χρόνια…  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *