Saturday , 27 April 2024

Γιατί 15 μήνες μετά αγνοείται η πηγή προέλευσης του κορωνοϊού- Ποιά χώρα μετέτρεψε την πανδημία σε…ανάπτυξη;

Του  Γ. Κατσιάνη

Η προέλευση του κορωνοϊού αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, καθώς 15 μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας παραμένουν συγκεχυμένες οι πληροφορίες σχετικά με τα αίτια της εμφάνισης του μυστηριώδους ιού που εξακολουθεί να αφαιρεί καθημερινά την ζωή χιλιάδων ανθρώπων στον πλανήτη.

Ακόμα και η συμπληρωματική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δεν κατάφερε να ρίξει φως στην υπόθεση, λόγω της πλημμελούς πρόσβασης που είχε στα δεδομένα η ερευνητική ομάδα του οργανισμού που επισκέφτηκε την κινεζική πόλη Ουχάν, όπως κατήγγειλε ο γενικός διευθυντής, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Η απάντηση του Πεκίνου ήρθε από τον επικεφαλής της κινεζικής ομάδας που συνεργάστηκε με την ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΠΟΥ, Liang Wannian, ο οποίος τάχτηκε υπέρ της διεύρυνσης των ερευνών και σε άλλες χώρες.

«Εάν περιορίσουμε τη μελέτη προέλευσης στην Κίνα, νομίζω ότι πρόκειται για επιστημονική παρεξήγηση, επειδή η πηγή εξακολουθεί να είναι ασαφής», δήλωσε ο κ.Wannian, προκαλώντας την έντονη αντίδραση κυρίως εκπροσώπων της Δύσης.

«Είναι ζωτικής σημασίας για ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα σχετικά ανθρώπινα, ζωικά και περιβαλλοντικά δεδομένα, έρευνα και προσωπικό που εμπλέκονται στα αρχικά στάδια της επιδημίας που σχετίζονται με τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο προέκυψε αυτή η πανδημία», απάντησε η Ουάσιγκτον, άποψη με την οποία συντάσσονται άλλες 14 χώρες.

Πανδημία και οικονομία

Την ίδια ώρα, η Κίνα φαίνεται να έχει βγει αλώβητη από την υγειονομική κρίση, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η ανάπτυξη θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό 6% και μάλιστα για τρίτη συνεχή χρονιά!

«Η Ανατολή βρίσκεται σε ανοδική πορεία ενώ η Δύση σε πορεία παρακμής», συνηθίζει να τονίζει ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Ζιπίνγκ, άποψη που επιβεβαιώνεται και από τα μέχρι τώρα δημοσιονομικά δεδομένα.

Μετά την ύφεση (-6,8%) της περσινής χρονιάς, η Ε.Ε. εκτιμά ότι φέτος η κατάσταση θα είναι καλύτερη, τοποθετώντας τον δείκτη ανάπτυξης στο 3,7%, ποσοστό το οποίο ωστόσο υπολείπεται σημαντικά από εκείνο του Πεκίνου.  

Οι προσδοκίες είναι καλύτερες για τις ΗΠΑ, καθώς βλέπουν ανάκαμψη από τα μέσα του 2021 και αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,6% για φέτος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *