Του Γ. Κατσιάνη
Την ώρα που ο κορωνοϊός πλήττει χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια εργαζόμενους και επαγγελματίες, η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ φαντάζει ως σανίδα σωτηρίας.
Ωστόσο, υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες, τις οποίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει εντάξει ακόμα στις επικαιροποιημένες λίστες των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με αποτέλεσμα να καταγράφονται έντονες αντιδράσεις.
“Ο τζίρος στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 70%, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η βιωσιμότητα τους, γεγονός που επιβάλλει τη λήψη οριζόντιων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Μάριος Παπαδόπουλος.
Από την πλευρά τους, οι μεσίτες χαρακτηρίζουν “άδικο” τον αποκλεισμό του κλάδου από τις ευεργητικές διατάξεις του νόμου, λόγω της πανδημίας.
“Είναι αναγκαία η ένταξη όλων των ΚΑΔ στο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων”, τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Θεσσαλονίκης, Άγγελος Πασαλίδης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δικηγόροι, οι οποίοι χαρακτηρίζουν ως “μονόδρομο” την έκδοση διορθωτικής ρύθμισης.
Την ένταξη τους στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την καταβολή του επιδόματος ζητούν μεταξύ άλλων, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι φοροτεχνικοί-λογιστές και οι ασφαλιστές.
Να σημειωθεί ότι το επίδομα των 800 ευρώ το δικαιούνται οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που βάσει ΚΑΔ πλήττονται και οι εργαζόμενοι αυτών καθώς και όλοι όσοι έμειναν άνεργοι ή οικειοθελώς αποχώρησαν από 1η Μαρτίου μέχρι 20 Μαρτίου.