Saturday , 27 April 2024

Ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο made in Greece

Του Γ. Κατσιάνη

Είναι θερμοκήπιο στο οποίο καλλιεργείται υδροπονική ντομάτα, έχει 100% ενεργειακή αυτονομία από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) και βρίσκεται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος για το “πράσινο” θερμοκήπιο που κατασκεύασε η ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies (OET), το οποίο λειτουργεί με φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς και ανεμογεννήτρια.

“Το θερμοκήπιο λειτουργεί εδώ και ένα μήνα και χρησιμοποιεί εύκαμπτα φωτοβολταϊκά που βρίσκονται εγκατεστημένα στην οροφή του για την παραγωγή ενέργειας, την σκίαση κατά την περίοδο της έντονης ακτινοβολίας και την αποκοπή της βλαβερής για τα φυτά και το περιβάλλον του θερμοκηπίου UV ακτινοβολίας”, δήλωσε η γεωπόνος της OET, Ευγενία Αθανασιάδου.

Το “πράσινο” θερμοκήπιο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος AgroRes.

“Το ολοκληρωμένο αυτό σύστημα μπορεί να αξιοποιηθεί σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών που περιλαμβάνει στρατιωτικές αποστολές ή εγκαταστάσεις, σε νησιά για την παραγωγή ενέργειας αλλά και αγροτικών προϊόντων σε απομακρυσμένους από αστικά κέντρα οικισμούς”, σημείωσε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *