Saturday , 27 April 2024

Ευθύμιος Λέκκας στον Fm100: “Ανεξάρτητοι οι δύο σεισμοί από δύο διαφορετικά ρήγματα”

“Είναι δύο ανεξάρτητοι οι σεισμοί που έγιναν από δύο διαφορετικά ρήγματα της ίδιας σεισμογενούς ζώνης. Το ότι εκτονώθηκε η σεισμική δραστηριότητα με δύο σεισμούς ήταν καλύτερα, το ότι είχαμε δύο μικρότερους σεισμούς ήταν σαφώς πολύ πιο ενθαρρυντικό. Ουσιαστικά έχουμε μετακίνηση σε ένα ρήγμα που δεν γνωρίζαμε. Είχαμε καταρρεύσεις και βλάβες σε κτίρια. Μελετάμε το φαινόμενο” τόνισε σε δηλώσεις του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης Fm100 και στην εκπομπή ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ με τον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς τα 5,9 Ρίχτερ ήταν ένας σεισμός που δεν περίμεναν και όπως τονίζουν δεν πρόκειται για μετασεισμό των 6 Ρίχτερ, αλλά για έναν νέο σεισμό ο οποίος μάλιστα προήλθε από ένα νέο ρήγμα το οποίο ήταν άγνωστο μέχρι τώρα.

Οδιευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης η δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αναμενόμενης μετασεισμικής ακολουθίας.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν αναμένει να υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός από αυτόν. Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις της χθεσινής δόνησης σε μια “πληγωμένη περιοχή”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *