Tuesday , 5 March 2024

Ινστιτούτο Παστέρ: “Οι καθαριστές αέρα αποτελεσματικοί κατά 99,98% απέναντι στον κορωνοϊό”

Το περίφημο γαλλικό Institut Pasteur de Lille, μετά από τις δοκιμές που διεξήγαγε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σειρά συσκευών Καθαρισμού Αέρα της Daikin εξουδετερώνει περισσότερο από το 99,98% του ανθρώπινου κορονοϊού HCoV-229E σε 2,5 λεπτά!

– Σύμφωνα με τις δοκιμές που διενεργήθηκαν στα εργαστήρια του Institut Pasteur de Lille, οι Καθαριστές Αέρα της Daikin εξουδετερώνουν περισσότερο από το 99,98% του ανθρώπινου κορωνοϊού HCoV-229E σε 2,5 λεπτά. Ο ιός ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον SARS-CoV-2, του κορωνοϊού που προκάλεσε την πανδημία του COVID-19. 
– Οι μονάδες αξιολογήθηκαν επίσης ως 99,93% αποτελεσματικές έναντι του ιού Η1Ν1 σε 2,5 λεπτά. Ο Η1Ν1 είναι ο ιός που προκαλεί την κοινή γρίπη.
– Αυτό σημαίνει ότι οι Καθαριστές Αέρα της Daikin αποτελούν ένα επιπλέον μέτρο καταπολέμησης των αναπνευστικών νόσων. Η συμπαγής plug-and-play συσκευή καθαρισμού του αέρα μπορεί να συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης των αναπνευστικών ιών.
– Αυτή η αναγνώριση αποτελεί ορόσημο για τα σχέδια της Daikin που στοχεύει να παίξει σημαντικό ρόλο στον τομέα των συσκευών Καθαρισμού Αέρα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ως ειδικός στη διαχείριση της ποιότητας του αέρα, η Daikin θεωρεί ότι αποστολή της είναι να παρέχει καινοτόμες λύσεις, ενώ διαθέτει συσκευές Καθαρισμού Αέρα εδώ και περισσότερα από 45 χρόνια. Οι Καθαριστές Αέρα και η πατενταρισμένη τεχνολογία καθαρισμού του αέρα της Daikin, η οποία εφαρμόζεται και σε άλλον εξοπλισμό της εταιρίας, έχουν αποδείξει εδώ και καιρό την αποτελεσματικότητά τους έναντι της ρύπανσης του αέρα, της εποχιακής γύρης και των ιών. 

Προκειμένου να ενισχύσει τον ισχυρισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας της, η Daikin Europe N.V. ανέθεσε στο Institut Pasteur de Lille την δοκιμή των συσκευών Καθαρισμού Αέρα της εταιρίας. Έχει αποδειχθεί πλέον επίσημα ότι τα μοντέλα της Daikin, εξουδετερώνουν περισσότερο από το 99,98% του ανθρώπινου κορωνοϊού HCoV-229E σε 2,5 λεπτά!

Το Institut Pasteur de Lille εκτέλεσε τη δοκιμή με τον ιό HCoV-229E, ένας κορωνοϊός που έχει στενή συγγένεια με τον SARS-CoV-2. Για λόγους ασφαλείας, δεν χρησιμοποιήθηκε ο ιός SARS-CoV-2. Το γεγονός ότι και οι δύο ιοί ανήκουν στην ίδια οικογένεια αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι οι Καθαριστές Αέρα της Daikin αποτελούν σημαντικά όπλα για τη μείωση της μετάδοσης του ιού και βοηθούν στην καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19.

Η αποτελεσματικότητα των Καθαριστών Αέρα της Daikin οφείλεται στο φίλτρο HEPA υψηλής ηλεκτροστατικής απόδοσης, το οποίο παγιδεύει τον ιό και στην εξουδετέρωση του ιού με την έκθεσή του στην πατενταρισμένη τεχνολογία Flash Streamer της Daikin.

το Ινστιτούτο έχει δοκιμάσει τους Καθαριστές Αέρα σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητά τους έναντι του H1N1, του ιού που προκαλεί την εποχιακή γρίπη. Υπό τις ίδιες συνθήκες δοκιμής, το Institut Pasteur de Lille, μετά από μελέτη που διεξήγαγε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Καθαριστές Αέρα της Daikin εξουδετερώνουν περισσότερο από το 99,93% του ιού H1N1 σε 2,5 λεπτά. Αυτό αποδεικνύει πως οι εν λόγω μονάδες είναι και πολύ αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της γρίπης.

Ο καθαρισμός του αέρα και ο εξαερισμός είναι βασικής σημασίας για την εξασφάλιση υγιούς εσωτερικού περιβάλλοντος

Οι συσκευές Καθαρισμού Αέρα της Daikin καθαρίζουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων, κυκλοφορώντας τον αέρα μέσα από τη μονάδα ο οποίος περνάει μέσα από πολλά φίλτρα και τεχνολογίες καθαρισμού. Συνήθως, οι μονάδες χρησιμοποιούνται σε περιβάλλον κατοικίας, μικρά γραφεία, καταστήματα λιανικής, σχολικές αίθουσες και χώρους αναμονής ιατρείων. Η ροή του αέρα μιας συσκευής Καθαρισμού Αέρα της Daikin είναι περίπου 330 m³/ώρα, που σημαίνει ότι ο όγκος του αέρα σε ένα συνηθισμένο χώρο ρέει μέσω της μονάδας πολλές φορές την ώρα.

Ο Olivier Luminati, Υπεύθυνος Έργων Εξαερισμού και Συσκευών Καθαρισμού του Αέρα, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με το Institut Pasteur de Lille στα πλαίσια του έργου δοκιμών της Daikin, δήλωσε: “Τα αποτελέσματα της δοκιμής αποτελούν σημαντική είδηση για την κοινωνία.  Τώρα που όλοι προετοιμάζονται για την επιστροφή στο γραφείο και την κανονική ζωή, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις σχετικές συνθήκες με ασφαλέστερο τρόπο. Η δέσμευση της Daikin για υγιές εσωτερικό περιβάλλον είχε ως αποτέλεσμα μια μεγάλη σειρά από προϊόντα φιλτραρίσματος και καθαρισμού του αέρα. Χρησιμοποιούμε αυτές τις τεχνολογίες στις λύσεις κλιματισμού, θέρμανσης και εξαερισμού της εταιρίας μας, τόσο σε μικρά όσο και σε μεγάλα κτήρια.  Βασικά, μπορούμε να βοηθήσουμε οποιονδήποτε έχει ανάγκη για καθαρό και ανανεωμένο εσωτερικό αέρα να βρει τη σωστή λύση”.

Απολυμαντές καθαριστές αέρα στους κλειστούς χώρους προτείνει ο Καθηγητής Σαρηγιάννης

Να μειώσουμε το ιικό φορτίο στους εσωτερικούς χώρους με απολυμαντές καθαριστές αέρα προτείνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και ειδικός σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε πρόσφατη συνέντευξή του σε πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή.

Όπως είπε ο κος Σαρηγιάννης, η ομάδα του έχει δουλέψει πάνω στην αποτελεσματικότητα των συσκευών απολύμανσης. Προτείνει να τοποθετηθούν σε όλους τους κλειστούς χώρους και δη εμπορικούς που θα υπάρξει συγχρωτισμός, ως ένα επιπλέον μέτρο προφύλαξης από τον κορονοϊο.

Ο Καθηγητής επισημαίνει ότι στη Γερμανία, το να απολυμαίνεται ο αέρας στους χώρους όπου είναι απαραίτητο,  είναι μέσα στη φαρέτρα των προδιαγραφών που έχει βάλει το γερμανικό Υπουργείο.

Η λύση που χρησιμοποιούν στην Ευρώπη για την απολύμανση αέρα στους εσωτερικούς χώρους τώρα και στην Ελλάδα

Οι φορητοί απολυμαντές καθαριστές αέρα Aerte είναι σχεδιασμένοι για να καθαρίζουν τον αέρα σε έναν ενιαίο χώρο ή δωμάτιο και να μειώνουν σημαντικά την εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση.  Δρουν χωρίς να ανακυκλώνουν τον αέρα, αποτρέποντας έτσι τη διασπορά των παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ κατορθώνουν να απομακρύνουν από τον αέρα και τα παθογόνα, χάρη στην πρωτοποριακή τεχνολογία υδροξυλίων που διαθέτουν. Οι συσκευές Aerte μπορούν  να απολυμάνουν τον εσωτερικό χώρο αποτελεσματικά. Όχι μόνο εξουδετερώνουν σχεδόν όλα τα αερομεταφερόμενα παθογόνα, αλλά στοχεύουν επίσης βακτήρια και ιούς που υπάρχουν στις επιφάνειες.

Τεχνολογία υδροξυλίων: το φυσικό καθαριστικό της φύσης

Η  σουηδική εταιρία συσκευών καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα Aerte δημιούργησε συσκευές που η λειτουργία τους μιμείται τη φύση για να καταστρέφουν τα παθογόνα στο εσωτερικό περιβάλλον.  Η παραγωγή ριζών υδροξυλίου είναι μία από τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό. Τα υδροξύλια είναι ενεργά στοιχεία που υπάρχουν στη φύση και είναι υπεύθυνα για την φυσική απολύμανση του αέρα.  Όταν οι συσκευές Aerte τεθούν σε λειτουργία, διασπάται το υπεροξείδιο του υδρογόνου και απελευθερώνονται στον αέρα ελεύθερες ρίζες υδροξυλίου. Αυτές στοχεύουν τους  αερομεταφερόμενους  μικροοργανισμούς και τους εξουδετερώνουν.  Ο αέρας αρχίζει να απολυμαίνεται από τα πρώτα λεπτά. Με την 24ωρη λειτουργία των συσκευών βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητά του αέρα.

Η τεχνολογία Aerte βραβεύτηκε στο πρόγραμμα «Έξυπνες Λύσεις για Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις» (Smart Solutions for HCAI) και χρησιμοποιείται σε πολλά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Υπάρχουν επιστημονικές δημοσιεύσεις δεδομένα (π.χ. μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Hospital Infection ότι οι συγκεκριμένες συσκευές μπορεί να μειώσουν αποτελεσματικά τις συγκεντρώσεις των μολυσμένων σταγονιδίων του αέρα (αερολύματα) και των επιφανειών ακόμα και μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ανάμεσα στα παθογόνα που εξουδετερώνουν περιλαμβάνονται ιοί της γρίπης όπως ο Η1Ν1, ο ανθεκτικός χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA), οι νοροϊοί, το κλωστηρίδιο difficile, ο ασπέργιλλος κ.ά.

Επιπλέον,  σε μεγάλα νοσοκομεία της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Μ.Βρετανίας και άλλων χωρών έχουν δείξει ότι οι απολυμαντές καθαριστές αέρα  μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα από τους παθογόνους μικροοργανισμούς (ιούς, βακτήρια, μύκητες), τα αλλεργιογόνα (γύρη, μούχλα, ακάρεα οικιακής σκόνης, τρίχωμα ζώων), τον  καπνό των τσιγάρων και τις οσμές της  κουζίνας ή της κλεισούρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *