Saturday , 27 April 2024

“Καίνε” οι φετινές τιμές των καυσόξυλων – Αύξηση ζήτησης – Έλλειψη πρώτης ύλης

“Καίνε” οι φετινές τιμές των καυσόξυλων και του πέλλετ, με τάση μεγαλύτερης ανόδου μέχρι το φθινόπωρο, ενώ η ζήτηση είναι αυξημένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές τέτοια εποχή, αλλά υπάρχει έλλειψη πρώτης ύλης.

Όπως αναφέρουν στο Thesseconomy.gr έμποροι καύσιμης ξυλείας, οι τιμές φέτος αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι όσον αφορά τα καυσόξυλα, ενώ ακόμη μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις τιμών στο πέλλετ.

Η ζήτηση, όπως επισημαίνουν οι έμποροι είναι μεγαλύτερη φέτος το καλοκαίρι, ήδη από τον Ιούνιο, αλλά λόγω της στάσης που τηρούν οι Βούλγαροι έμποροι που έχουν σταματήσει τις εξαγωγές στη χώρα μας, υπάρχει έλλειψη ξυλείας με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών.

Η τιμή των χύμα καυσόξυλων αναμένεται, στο πλαίσιο αυτό, να φτάσει φέτος στα 130 ευρώ ανά κυβικό μέτρο έναντι 100 ευρώ τον περσινό χειμώνα και 95 τον προπέρσινο και ήδη έχουν φτάσει στα 110 ευρώ.

Κάποιοι από τους έμπορους καυσόξυλων ετοιμάζονται να χρεώσουν φέτος τη μεταφορά στους πελάτες, ενώ άλλοι για να μην κάνουν τέτοιες αυξήσεις δηλώνουν ότι θα ανεβάσουν το πλαφόν των μίνιμουμ παραγγελιών στο 1,5 κυβικό μέτρο έναντι 1 κ.μ. (“μεταφράζεται” σε 20 τσουβάλια) που ίσχυε τον προηγούμενο χειμώνα.

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις των τιμών στο πέλλετ, κυμαινόμενες μεταξύ 30% και ενίοτε ακόμη και 50% ανάλογα την κατηγορία του προϊόντος, σε συνέχεια της ανόδου που είχε σημειωθεί και τον χειμώνα 2021-2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *