Saturday , 27 April 2024

“Καμπανάκια” από την επιστημονική κοινότητα για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού – Τι επισημαίνουν Μόσιαλος, Καπραβέλος, Τζανάκης

Στο “κόκκινο” βρίσκονται τα κρούσματα Covid-19 στη Θεσσαλονίκη αλλά και οι δομές του ΕΣΥ, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο αυτό, την ανάγκη καλύτερης και ουσιαστικότερης ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού, ώστε να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τόνισε για μια ακόμη φορά ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας διαδικτυακά στην εκδήλωση του δήμου Δράμας και του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου για τη βράβευσή του ως προσωπικότητα της χρονιάς.

Διευκρινίζοντας για μια ακόμη φορά πως το mRNA δε συνδέεται σε καμία περίπτωση με το ανθρώπινο DNA και ότι το mRNA παραμένει στον οργανισμό μέχρι να δημιουργήσει τα απαραίτητα αντισώματα και στη συνέχεια αποβάλλεται από αυτόν, ο κ.Μόσιαλος υπογράμμισε ότι “η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσούν και πεθαίνουν σήμερα είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι. Υπάρχει ακόμα ένας πυρήνας ανεμβολίαστων συμπολιτών μας άνω των εξήντα ετών. Το 7,2% του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι άνω των 80 ετών και είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο αν νοήσουν”.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Νίκο Καπραβέλο ξυπνά ο εφιάλτης του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ εδώ και μία εβδομάδα διασωληνώνονται ασθενείς εκτός ΜΕΘ και υπάρχουν θάνατοι και εκτός εντατικής. Κατά τον ίδιο, η μόνη λυση είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ή διαφορετικά η επιστροφή σε καθεστώς lockdown. Όπως σημείωσε, επίσης, οι ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου και οι διαθέσιμες κλίνες είναι σε 100% πληρότητα, επομένως αυτή τη στιγμή οι υγειονομικές ανάγκες που είναι μεγάλες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, κάτι που το είδαμε τον περσινό Νοέμβρη και προειδοποίησε ότι αν αυξηθεί κι άλλο η πίεση τότε πραγματικά θα θρηνήσουμε πάρα πολλά θύματα.

Χίλια θύματα την ημέρα προβλέπει μέχρι τα Χριστούγεννα από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Ήδη, όπως σημείωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, σις αρχές Οκτώβρη είχε πει ότι θα έχουμε 3.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ επίσης μέχρι τώρα από την 1η Οκτωβρίου έχουμε 961 θανάτους. Αυτοί οι θάνατοι – όπως επισήμανε – είναι σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστοι άνθρωποι. “Στις περιοχές που έχουμε υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, ακόμα και κρούσματα να έχουμε, το ποσοστό των νοσηλειών είναι περίπου στο 6-7% σε σχέση με τα κρούσματα. Ενώ το ποσοστό των νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι περίπου 15-20%”, πρόσθεσε σχετικά.

Κατά τον ίδιο, επίσης,  η 3η δόση εμβολίου επιβάλλεται για όλους για διακοπή της διασποράς και της μετάδοσης. Ερωτηθείς, πάντως, για το αν πρέπει να αναμένεαι νέο lockdown στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι “στη Θεσσαλονίκη μέχρι τώρα ήταν ελεγχόμενο το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι γύρω από αυτήν υπάρχουν 6-7 περιφερειακές ενότητες που επιβαρύνουν το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης με διασωληνωμένους από αυτές. Υπολογίζω ότι με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα θα προσφερθούν κλίνες στο σύστημα που έστω και δύσκολα θα διαχειριστεί την κατάσταση, χωρίς να υπάρξουν σοβαρά ή οριζόντια μέτρα απομόνωσης”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *