Friday , 26 April 2024

Κεντρική Μακεδονία: Τα «Λαζαρίτικα», οι «Βαΐτσες», τα «Αδώνια», ο «Κούτσμανος» μερικά από τα πασχαλιάτικα έθιμα που αναβιώνουν

Η αναβίωση των πασχαλινών παραδόσεων ξεκινά από σήμερα, Σάββατο του Λαζάρου, με τα «Λαζαρίτικα». Σε πολλές περιοχές τα μικρά κορίτσια και οι νέες, ανύπαντρες γυναίκες, μαζεύουν λουλούδια και στολίζουν τα καλάθια τους. Το πρωί φορούν τις παραδοσιακές εορταστικές φορεσιές τους, βγαίνουν στο χωριό και λένε τα κάλαντα του Λαζάρου. Παίρνουν σαν κέρασμα αυγά, τσουρέκια και άλλα γλυκίσματα για να γεμίσουν το καλάθι τους.

Στη Χαλάστρα
Το έθιμο αναβιώνει απόψε, Σάββατο του Λαζάρου, στις 8:30 το βράδυ στο κλειστό γυμναστήριο της Χαλάστρας του δήμου Δέλτα, καθώς τα «Λαζαρίτικα» αποτελούν παράδοση των κατοίκων. Κορίτσια από το Κέντρο Νεότητας, από τα παιδικά χορευτικά τμήματα, βγαίνουν στους δρόμους του χωριού της Χαλάστρας και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου. Σήμερα το βράδυ στήνεται μια λαϊκή γιορτή όπου αναβιώνουν τα έθιμα και οι παραδόσεις μέσα από το χορό, το τραγούδι και το θέατρο.

Στον Δρυμό
Αύριο Κυριακή των Βαΐων στον Δρυμό Θεσσαλονίκης μετά τον πρωινό εκκλησιασμό, ομάδες νεαρών κοριτσιών, οι «Λαζαρίνες» που είναι σε ηλικία γάμου ή νιόπαντρες, σύμφωνα με το έθιμο, περιφέρονταν σε δρόμους του χωριού και τραγουδούσαν το «Λάντζαρ». Αυτές οι παρέες των κοριτσιών στον Δρυμό ονομάζονται «Βαΐτσες» ή «λανταρούτσιτς».

Σε άλλες περιοχές
Καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι πιστοί βιώνουν τα πάθη του Θεανθρώπου με κατάνυξη και ευλάβεια, ενώ την Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται το θείο δράμα. Στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης οι δύο επιτάφιοι των ενοριών, μετά την περιφορά τους στους δρόμους, συναντώνται στα νεκροταφεία. Εκεί οι κάτοικοι ανάβουν κεριά στα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή και «η νύχτα γίνεται μέρα» από το φως των κεριών.
Στις Σέρρες, στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αναβιώνει το έθιμο «Αδώνια». Όταν ο Επιτάφιος πλησιάζει σε κάθε σπίτι, οι κάτοικοι τοποθετούν θυμίαμα και την εικόνα του Χριστού σε ένα τραπεζάκι, την οποία έχουν στολίσει με πασχαλιές και άλλα λουλούδια.
Στην Αρναία Χαλκιδικής, τη δεύτερη μέρα μετά από την Ανάσταση αναβιώνει το έθιμο «Κούτσμανος». Άνδρες με παραδοσιακές ενδυμασίες συγκεντρώνονται έφιπποι στην πλατεία της Αρναίας. Μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας ξεκινούν την σκοποβολή αυγών και στη συνέχεια οι έφιπποι άντρες μαζί με τους κατοίκους κατευθύνονται στο εξωκλήσι Αγία Παρασκευής όπου πραγματοποιείται ο χορός «Κούτσμανος» (προς τιμήν του οπλαρχηγού Κούτσμανου).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *