Saturday , 27 April 2024

ΚΕΠΚΑ: Τί να προσέχουν οι καταναλωτές στην περίοδο των εκπτώσεων

Προγραμματισμός, ενημέρωση, έρευνα, σύγκριση τιμών είναι οι λέξεις- κλειδιά πριν το… σαφάρι στην αγορά στη διάρκεια των εκπτώσεων.
«Αυτές οι εκπτώσεις γίνονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο που σημαίνει ότι έχουμε πλέον εκπτώσεις μία φορά το χειμώνα και άλλη μία το καλοκαίρι όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης», επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) Νίκος Τσεμπερλίδης. Και συμβουλεύει ότι «τα δικαιώματα των καταναλωτών την περίοδο των εκπτώσεων είναι ίδια όπως και στις προηγούμενες περιόδους. Αν ένα προϊόν είναι ελαττωματικό μπορείς να το αλλάξεις εκτός της περίπτωσης για παράδειγμα, αν ο καταναλωτής πάρει ένα προϊόν με μεγάλη έκπτωση και τον προειδοποιήσουν από την εταιρεία ότι στην πορεία δεν μπορεί να το αλλάξει. Για όλα τ’ άλλα προϊόντα όταν τα αγοράζουμε καλό είναι να παίρνουμε και μια κάρτα αλλαγής». Ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ επισημαίνει ακόμη ότι «χρήσιμο είναι, πριν προβούμε σε αγορές, να κάνουμε έρευνα αγοράς. Από την άλλη πλευρά σε περίοδο εκπτώσεων οι έμποροι δεν πρέπει να κάνουν αλλαγές στις βιτρίνες γιατί οι μεγαλύτερες έρευνες των καταναλωτών πριν από τις εκπτώσεις γίνονται σε προϊόντα που βλέπουν στις βιτρίνες των καταστημάτων. ΄Ετσι γίνονται συγκρίσεις στις τιμές των προϊόντων πριν και κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.
Άρα έρευνα στην αγορά και σύγκριση τιμών στα προϊόντα. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι όσο φτηνό κι αν είναι ένα προϊόν ένδυσης ή υπόδυσης -όπου υπάρχουν καλές προσφορές – δεν χρειάζεται να το αγοράσουμε. Αγοράζουμε ό,τι χρειαζόμαστε”, τονίζει ο κ. Τσεμπερλίδης.

Πλαστικό χρήμα

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κι “όταν αγοράζουμε με πιστωτική κάρτα, με πλαστικό χρήμα. Μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε με τις άτοκες δόσεις. Τη χρησιμοποιούμε πληρώνοντας κάθε μήνα τη δόση της κάρτας μας, σε διαφορετική περίπτωση πληρώνουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα υπολογίζουμε”, υπογραμμίζει το πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ανοικτά θα είναι τα καταστήματα αυτή την Κυριακή 15 του μηνός, πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 11 π.μ. – 6.00 το απόγευμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *