Friday , 26 April 2024

Μετά από 30 χρόνια αναβιώνει η εμποροπανήγυρης στο Μακροχώρι Ημαθίας

Σάββατο 6 Μαΐου 2023 και η εμποροπανήγυρης του Μακροχωρίου Ημαθίας είναι πλέον γεγονός. Όπως αναφέρει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μακροχωρίου Ημαθίας Παύλος Παυλίδης «η εκδήλωση αυτή γίνεται για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Πριν από πολλά χρόνια γινόταν ένα πανηγύρι το οποίο είχε πολλή μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Για διάφορους λόγους αυτό το πανηγύρι σταμάτησε. Εμείς, σαν σύλλογος, σε μια προσπάθεια της αναβίωσης αυτού του πανηγυριού διοργανώσαμε αυτές τις εκδηλώσεις. Φέτος είναι η πρώτη φορά ουσιαστικά. Είναι εκδηλώσεις οι οποίες αρχίζουν σήμερα, 6 Μαΐου, και θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Διοργανώσαμε διήμερο εκδηλώσεων για σήμερα και αύριο, στις 7 Μαΐου. Οι εκδηλώσεις μας περιλαμβάνουν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς και τραγούδια. Θα ακολουθήσει στη συνέχεια το παραδοσιακό ποντιακό γλέντι. Οι επισκέπτες μ΄ένα μικρό συμβολικό ποσό θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μεζέδες και κρασί. Επίσης θα έχουμε μικροπωλητές όπως γινόταν και παλαιότερα στα χρόνια των γονιών και των παππούδων μας».

Στα… βήματα των παππούδων μας
Για το πώς δημιουργήθηκε η ιδέα ο κ. Παυλίδης λέει «η ιδέα μας γεννήθηκε γιατί θυμηθήκαμε το πανηγύρι που γινόταν παλιά, όταν ήμασταν ακόμη παιδιά. Ένας ακόμη λόγος ήταν ότι θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανά τα ήθη και τις παραδόσεις μας και να τις μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας. Πιστεύουμε ότι θα έχει απήχηση και θα έχουμε αρκετό κόσμο, επισκέπτες, από τις γύρω περιοχές μια και δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο».

Ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου Ημαθίας
Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1978. «Είμαστε γύρω στα 130 μέλη. Έχουμε δημιουργήσει τρεις χορευτικές ομάδες, τμήματα, το παιδικό, το εφηβικό και το τμήμα των ενηλίκων. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας με κεντρικό σημείο αναφοράς το ποντιακό στοιχείο της καταγωγής μας», τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Παύλος Παυλίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *