Friday , 26 April 2024

Μ.Παγώνη: “Θα εμβολιαστούμε όλοι από Σεπτέμβριο”- Θ.Πλεύρης: Αναμένεται θερινό κύμα κορωνοϊού αλλά δεν θα πιεστεί το ΕΣΥ

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την εκτίναξη της θετικότητας στα κρούσματα ασθενών που νοσούν από κορωνοϊό η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας παράλληλα πως αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να μην αποτυπωθεί στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας αλλά και ότι είναι σίγουρο ότι από τον Σεπτέμβριο θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τόνισε πως οι προγνώσεις των μοντέλων των ειδικών δείχνουν θερινό κύμα κορωνοϊού, αλλά πρόσθεσε ότι δεν φαίνεται ότι θα ασκηθεί πίεση στο Σύστημα Υγείας, ώστε να οδηγήσει σε λήψη περιοριστικών μέτρων.

“Τα κρούσματα έχουν ανέβει. Είναι αναμενόμενο. Κινητικότητα υπάρχει, τουρισμός υπάρχει. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην έχουμε αύξηση βιοδεικτών, των θανάτων και των διασωληνωμένων”, δήλωσε συγκεκριμένα η κα.Παγώνη, σύμφωνα με την οποία επίσης η αύξηση της θετικότητας δεν προβληματίζει τους ειδικούς γιατί έχουν πλέον στη διάθεσή τους και τα αντιϊκά φάρμακα.

Σχεδιασμός για το φθινόπωρο

“Θα υπάρξει ένας σχεδιασμός από Σεπτέμβριο καθώς αναμένεται άνοδος κρουσμάτων και αναλόγως της πίεσης που θα ασκηθεί μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιηθούν πολλά (μέτρα), αλλά μπορεί να μην ενεργοποιηθεί τίποτα”, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, κ.Πλεύρης.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, η κα.Παγώνη τόνισε ότι “ο κόσμος δεν χρειάζεται να ακούει εμάς τι να κάνει. Γνωρίζει ότι όταν βρίσκεται σε ένα εσωτερικό χώρο με πολύ κόσμο βγάζει τη μάσκα και τη φοράει. Η εμπειρία αυτό έχει δείξει. Η μάσκα πλέον θα φοριέται σε χώρους όπου υπάρχει πολύς κόσμος και σε εσωτερικούς χώρους. Για τους εξωτερικούς η μεταδοτικότητα είναι μειωμένη”.

Ως προς το τι θα αντιμετωπίσουμε από Σεπτέμβριο η κ. Παγώνη ανέφερε ότι θα πρέπει να δούμε πώς θα είναι εκείνη την περίοδο οι δείκτες της πανδημίας καθώς και το τι οδηγίες θα δώσει η Επιτροπή Εμβολιασμού για τις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και τον γενικό πληθυσμό. Κατά την ίδια, οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να εμβολιαστούν και “Είναι σίγουρο ότι θα εμβολιαστούμε όλοι (με τέταρτη δόση) από Σεπτέμβρη. Αυτό που περιμένουμε είναι ότι τα εμβόλια θα είναι αναπροσαρμοσμένα και πολύ καλύτερα. Τον Σεπτέμβριο θα ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Πρέπει να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι. Δεν θα περιμένουμε τελευταία στιγμή για να κάνουμε ανακοινώσεις», κατέληξε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *