Της Δρ. Αλεξάνδρας Πενταράκη PhD – Κλινική Ψυχολόγος & Νευροψυχολόγος Παιδιών Ενηλίκων, Εγγεγραμμένη Δικαστική Πραγματογνώμων
Η πανδημία (COVID-19) έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ζωή μας σε ψυχοσωματικό επίπεδο ενώ παράλληλα τα παιδιά αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις.
Αρχικά η ψυχική υγεία των παιδιών μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά και να αναπτυχθούν φοβίες, ανησυχία, και άγχος σχετικά με την υγεία τους, τον θάνατο, όπως και με το γεγονός ότι κάποιος δικός τους μπορεί να νοσήσει και να θεραπευτεί.
Το κλείσιμο των σχολείων οδηγεί στην μειωμένη κοινωνική επαφή, στην αλλαγή της μαθησιακής διαδικασίας και των απαιτήσεών της, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη τις επιπτώσεις της, την απώλεια του παιχνιδιού που είναι τόσο σημαντικό στην ανάπτυξη των παιδιών, της απώλειας της αλληλεπίδρασης με τους φίλους τους, την έλλειψη της δομημένης καθημερινότητάς που τους προσφέρει η σχολική κοινότητα.
Από την άλλη πλευρά, το θετικό στοιχείο αυτής της σχολικής αλλαγής είναι ότι τα παιδιά θα μάθουν την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και θα εντάξουν την μάθησή τους (για πρώτη φορά στην ιστορία) μέσα σε ένα νέο τεχνολογικό πλαίσιο.
Επίσης ειδικά τα μικρά παιδιά μπορεί να έχουν δυσκολία ως προς το να κατανοήσουν τις νέες αυτές αλλαγές στο καθημερινό τους πρόγραμμα και μπορεί τόσο τα μικρά, όσο και τα μεγαλύτερα παιδιά να έχουν ξεσπάσματα θυμού και εκνευρισμό.
Ο εγκλεισμός τόσο των παιδιών στο σπίτι όσο και των γονέων μπορεί να αυξήσει τις απαιτήσεις των παιδιών, γεγονός που μπορεί με την σειρά του να αυξήσει το άγχος και την πίεση των γονέων με αποτέλεσμα να μειώσει την ικανότητά τους να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε αυτές τις απαιτήσεις και στα νέα δεδομένα.
Επιπρόσθετα επειδή έχει παρατηρηθεί η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας εξαιτίας του εγκλεισμού, των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο, μερικά παιδιά μπορεί να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να γίνουν μάρτυρες αυτού του τύπου βίας ή και να υποστούν βία.
Μερικές στρατηγικές που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς για να αντιμετωπίσουν τις παραπάνω δυσκολίες και τις συνέπειες της πανδημίας είναι να δείξουν στα παιδιά τους την κατάλληλη προσοχή, φροντίδα, υποστήριξη και αγάπη, εξηγώντας τους παράλληλα το τι συμβαίνει με τρόπο που να ανταποκρίνεται στην ηλικία τους.
Οι γονείς επίσης θα πρέπει να διαχειριστούν το δικό τους άγχος και την πίεση έτσι ώστε τα παιδιά να μιμηθούν την συμπεριφορά τους.
Η οργάνωση ενός δομημένου καθημερινού προγράμματος, η παροχή δραστηριοτήτων που θα επιτρέψουν στα παιδιά να εκφραστούν είναι πολύ βοηθητικά για την ισορροπία της ψυχικής τους υγείας.
Σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας όπου χρειάζονται ειδικές παρεμβάσεις και η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητο να υπάρχουν οι κατάλληλοι ειδικοί ψυχικής υγείας στους οποίους θα μπορούν να απευθυνθούν οι γονείς και ακόμη και τα ίδια τα παιδιά.