Συνέντευξη στην Όλγα Γιοβαντζάκη
“Φρένο” στην διακοπή της κυβερνητικής θητείας, όπως έγινε το 2009 και το 2014, βάζει η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Ε.Στυλιανίδη. Επιπλέον, ο κ.Στυλιανίδης θεωρεί πως το μεταναστευτικό-προσφυγικό αποτελεί “ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη” και τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας.
Η τουρκική πολιτική κατά της Ελλάδας από το 1973 έως και σήμερα συνεχίζεται με καθοριστικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Πώς απαντά η Ελλάδα στην τουρκική στάση;
“Η Τουρκία μετά από μια γόνιμη περίοδο διμερούς εμπιστοσύνης(2000-2010) που κυριολεκτικά εκτίναξε τον όγκο εμπορικών συναλλαγών από 350 εκ. σε 5,5 δις. ευρώ με θετικό ισοζύγιο για την Ελλάδα και μια παραγωγική ενεργειακή συνεργασία που έφερε τον ελληνοτουρκικό αγωγό και τον TAP, δυστυχώς επέστρεψε στη λογική της προκλητικότητας, υλοποιώντας την πολιτική του «Στρατηγικού Βάθους». Στόχος της κατά τη γνώμη μου είναι να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη και κεντρικό συνομιλητή των μεγάλων δυνάμεων, ώστε κάποια στιγμή μέσα από τεχνητή ένταση να μπορέσει να επιβάλει ένα ad hoc δίκαιο της θάλασσας που να την βολεύει, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Αν. Μεσόγειο. Η Ελλάς απαντά με νηφαλιότητα, ευθύνη αλλά και αποφασιστικότητα, μένοντας προσηλωμένη σταθερά στους στρατηγικούς της στόχους. Βάση της πολιτικής μας παραμένει το διεθνές δίκαιο. Επιδίωξη μας η ενίσχυση των διεθνών μας συμμαχιών με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Στόχος μας η αναβάθμιση της γεωστρατηγική μας θέσης μέσα από συμφωνίες σαν αυτή που υπεγράφη πρόσφατα με τους Αμερικανούς, με σκοπό πάντα την προστασία των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όλα αυτά αναμφισβήτητα υπηρετούνται αποτελεσματικότερα μέσα από μια έξυπνη άμυνα που θα ενισχύει την αποτρεπτική μας δύναμη και μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα αναβαθμίζει το κύρος της χώρας μας. Θέλουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες μας, όχι όμως σε βάρος των εθνικών μας δικαίων”.
Το μεταναστευτικό- προσφυγικό είναι ένα θέμα με φοβερές επιπτώσεις που απασχολεί την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Πιστεύετε ότι η χώρα μας αυτή την στιγμή μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα της μεταναστευτικής εισρροής ;
“Δεν είναι μόνο δικό μας ζήτημα, αλλά αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, το κύρος της, την ασφάλεια της και γενικά το μέλλον της. Τα σύνορα μας δεν είναι μόνο ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά. Το βάρος της φύλαξης τους οφείλουμε να το σηκώσουμε όλοι μαζί και όχι οι Έλληνες μόνοι τους. Εδώ δοκιμάζεται η αξιοπιστία και το κύρος της ΕΕ. Γι’ αυτό πρότεινα η νέα δύναμη της FRONTEX, οι 10.000 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες να έλθουν για εκπαίδευση στη Θράκη στις Σχολές Αστυνομίας και όχι στην Βόρεια Ευρώπη. Η εκπαίδευση τους στο πεδίο θα είναι καλύτερο για όλους”.
Η άρνηση των Ευρωπαίων στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, πιστεύετε ότι θέτει σε κίνδυνο την Συμφωνία των Πρεσπών;
“Όχι. Οι συμφωνίες δεσμεύουν, όταν υπογραφούν και επικυρωθούν, τα κράτη και όχι μόνο τα άτομα ή τις κυβερνήσεις. Βεβαίως και δυσκολεύουν τη γείτονα που πίστευε ότι όλα είναι αυτονόητα. Εμείς θέλουμε την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Θεωρούμε όμως ότι τα διαπραγματευτικά κεφάλαια είναι μια κάποια ευκαιρία για να διορθώσουμε αδυναμίες της υφιστάμενης συμφωνίας. Από την άλλη, έχει γεωπολιτικό ενδιαφέρον η στάση της Γαλλίας που δια του Μακρόν δείχνει να θέλει να επιστρέψει διπλωματικά σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ, διαφοροποιούμενος από τη μέχρι τώρα ταύτιση της με την κυρίαρχη Γερμανία. Ιδωμεν…”.
Βουλή- Αναθεώρηση του Συντάγματος. Τελικά θα υπάρξει συμφωνία αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) από πρόωρες εκλογές;
“Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται. Αποσυνδέεται η εκλογή προέδρου από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Η εκλογή του ΠτΔ με 151 ψήφους σταματάει την εργαλειοποίηση της διαδικασίας εκλογής του ανώτατου άρχοντα και προστατεύει την κυβερνητική σταθερότητα. Παύει να διακόπτεται πρόωρα η δημοκρατική εντολή μια ισχυρής εκλεγμένης κυβέρνησης, όπως έγινε το 2009 και το 2014 στην κορύφωση μιας εθνικής προσπάθειας για την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας και οι εκλογές μετατοπίζονται σταθερά στο τέλος της τετραετίας.
Οφείλω όμως να σας πω ότι αυτή η αναθεώρηση ενώ ξεκίνησε ακρωτηριασμένη από την προτείνουσα Βουλή, φαίνεται να δίνει τα πρώτα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Πρώτον δημιούργησε μια κοινοβουλευτική νησίδα διακομματικής συνεννόησης. Δεύτερον, διαμορφώνει αποτελέσματα όπως σύστημα ελάχιστου εγγυημένου οικογενειακού εισοδήματος, ψήφο των ομογενών με διακομματική συμφωνία, αποσύνδεση της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές και άρα κυβερνητική σταθερότητα, εξίσωση της ποινικής αντιμετώπισης υπουργών και βουλευτών με τους απλούς πολίτες που ξαναενισχύει την αξιοπιστία της πολιτικής,ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου με τη δυνατότητα και τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης να μπορούν να συστήνουν εξεταστικές επιτροπές,εξίσωση των στρατιωτικών με τους πολιτικούς δικαστές και άρα θωράκιση της ανεξαρτησίας τους και διευκόλυνση της ανάδειξης της ηγεσίας των ανεξαρτήτων αρχών, ώστε να μην μένουν ακέφαλες με επιπτώσεις στη λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος και κατοχύρωση της κοινοβουλευτικής τους λογοδοσίας.
Πιστεύω ότι παρότι χάνουμε μια ευκαιρία σημαντική να απελευθερώσουμε την ανώτατη εκπαίδευση από το κρατικό μονοπώλειο, καθιστώντας την Ελλάδα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο, παρότι στερούμαστε της ευκαιρίας να αναμορφώσουμε το οικονομικό μας Σύνταγμα και να αξιοποιήσουμε το περιβάλλον, για αυτά που παραλάβαμε από τη προτείνουσα Βουλή, έχουμε να παραδώσουμε σημαντικά αποτελέσματα κι αυτό οφείλεται στην συνεργασία και την αλληλοκατανόηση που αποδείξαμε όλοι μαζί, ότι είναι εφικτή και στο ελληνικό κοινοβούλιο”.