Ένας αστικός λαχανόκηπος, συκιές, κερασιές, ακακίες κι ένα… αυθόρμητο σεμινάριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στους μικρούς ρομά είναι ο απολογισμός της σημερινής “πράσινης” δράσης της ΕΥΑΘ στο νέο κέντρο προστασίας ανηλίκων του “Φάρου του Κόσμου”, στον Δενδροπόταμο.
“Σήμερα η ΕΥΑΘ έδωσε ένα σύνθημα: να κάνουμε πράσινο τον “Φάρο”. Μια γιορτή που ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό με τη συμμετοχή της εταιρείας στο χτίσιμο του καινούριου σπιτιού των παιδιών, δωρίζοντάς μας την επέκταση του δικτύου ύδρευσης κι αποχέτευσης, ολοκληρώθηκε σήμερα με τη φύτευση κηπευτικών και οπωροφόρων δέντρων στον χώρο. Κάθε φορά που θα κόβουμε ένα φρούτο ή θα μαζεύουμε μια σαλάτα, θα θυμόμαστε τους φίλους μας στην ΕΥΑΘ, που έχουμε πλέον εντάξει στη μεγάλη οικογένεια του ‘Φάρου’”, επισήμανε η “ψυχή” του κέντρου, ο πατέρας Αθηναγόρας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, που εξήγησε στα παιδιά του “Φάρου” τι σημαίνει κλιματική αλλαγή και κυρίως τι σημαίνει “αλλάζω τη ζωή μου για το περιβάλλον”, εξήρε την πρωτοβουλία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΑΘ για δενδροφύτευση “σε μια περιοχή με σημαντικές περιβαλλοντικές ανάγκες”. “Υλοποιείται πλέον από την ΕΥΑΘ ένα σημαντικό έργο που ολοκληρώνει την αποχέτευση όλης της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβάνοντας επιτέλους -μετά από πολλά χρόνια- και τις χαμηλές δυτικές περιοχές. Τα έργα αυτά θα βελτιώσουν άμεσα και το περιβάλλον στον Δενδροπόταμο, σταματώντας τις ανεπεξέργαστες εκροές. Η ΕΥΑΘ πέρυσι καθάρισε και την τάφρο του Δενδροποτάμου στο πλαίσιο αφενός της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αλλά και της επιλογής που έχουμε ως κυβέρνηση να βελτιώνουμε την κατάσταση του περιβάλλοντος χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από ευθύνες”, συμπλήρωσε.
“Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος συνδυάστηκε φέτος με έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου για το περιβάλλον, αλλά και με μια δέσμευση: πρέπει όλοι να κάνουμε επανάσταση στην καθημερινότητά μας. Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, την ανάγκη να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή και να βρίσκουν κι εδώ τα παιδιά στον Δενδροπόταμο τον ρόλο τους στη ζωή, δεν αρκούν τα ευχολόγια και οι παγκόσμιες συμφωνίες, χρειάζεται αλλαγή του ίδιου του προσωπικού μας παραδείγματος”, κατέληξε ο κ. Φάμελλος.
“Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η εταιρεία αποφάσισε να ενισχύσει το νέο ‘σπίτι’ του πατέρα Αθηναγόρα, μια πρωτοβουλία συμβολική για την ανάγκη να δυναμώσει η προσπάθεια αναβάθμισης των δυτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης, ώστε να επιτευχθεί κάποτε η ισομερής ανάπτυξη όλου του Πολεοδομικού. Η ΕΥΑΘ ενισχύει επιπλέον αυτήν την προσπάθεια με ανάληψη του κόστους για τη σύνδεση του νέου κέντρου προστασίας ανηλίκων με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Κυρίως όμως, μετά από δεκαετίες ολόκληρες ολιγωρίας, η διοίκησή μας δρομολόγησε την ολοκλήρωση του αποχετευτικού έργου της περιοχής Δενδροποτάμου, ώστε επιτέλους να σταματήσει να αιμορραγεί αυτή η περιβαλλοντική πληγή με τα ανεπεξέργαστα λύματα στην περιοχή!”, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης.
“Αν κινητοποιηθούμε με δράσεις σαν κι αυτήν, που δείχνει ότι ακόμη και στη γειτονιά μας, στην αυλή μας, μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα, αλλά και ασκώντας ευρύτερα πολιτική και οικονομική πίεση, μπορούμε και τώρα να σώσουμε τον πλανήτη μας”, σημείωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης – βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής ΑΠΘ Νίκος Παρασκευόπουλος, ενώ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βασίλης Μανωλόπουλος, επισήμανε τη διαρκή στήριξη του δήμου στο σημαντικότατο έργο του πατέρα Αθηναγόρα.
Τα δέντρα ήταν προσφορά του Τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ, τα λαχανικά πρόσφεραν τα Σπορόφυτα Βασιλικών (Ν. Αλεξίου), ενώ η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή – Perrotis College χάρισε δενδρύλλια ελιάς, λουλούδια, υλικά και… πολλή εργασία!