Του Γ. Κατσιάνη
Την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει τις πιθανές ημερομηνίες για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία, το Μέγαρο Μαξίμου μελετά την ατζέντα της επόμενης ημέρας και των προκλήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
Ο τομέας της οικονομίας θεωρείται το «βαρόμετρο» των κοινωνικών επιπτώσεων στην μετά κορωνοϊού εποχή.
Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή, οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου έχουν επισημάνει ότι η απασχόληση αποτελεί το «στοίχημα» που πρέπει να κερδηθεί για την μετέπειτα πορεία της χώρας.
Ωστόσο, οι ενδείξεις δεν είναι και τόσο θετικές, αν λάβει κανείς υπόψη του την πρόσφατη έρευνα του ΕΚΠΑ που κάνει λόγο για ύφεση στο 4% και ανεργία στο 17%.
Το επίδομα των 800 ευρώ
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων που έχουν ως στόχο να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα.
Για παράδειγμα, η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ για άλλο ένα μήνα, μέχρι τις αρχές Μαΐου, αποτελεί ένα μέτρο, το οποίο αναμένεται να λειάνει τις ανησυχίες της αγοράς, όπως επίσης και η επιμήκυνση των φορολογικών υποχρεώσεων.
Η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων έχει όμως και πολιτικά οφέλη.
Καταρχήν, θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την δημοφιλία του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αυτή την στιγμή απολαμβάνει της στήριξης τουλάχιστον των 2/3 των πολιτών, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που αφορούν την διαχείριση της πανδημίας.
Οι κάλπες
Το γεγονός αυτό καθιστά τον κ. Μητσοτάκη, ρυθμιστή των μετέπειτα εξελίξεων, οι οποίες ωστόσο κρύβουν και το στοιχείο της αβεβαιότητας για την κατάσταση της οικονομίας, την επόμενη ημέρα.
Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, λοιπόν, το Μέγαρο Μαξίμου σκέφτεται να αντιτάξει το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, το Σεπτέμβριο.
Η περίοδος θεωρείται ιδανική, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η κυβέρνηση διατηρεί το πλεονέκτημα της ορθής διαχείρισης της κρίσης, «εξαργυρώνοντας» το δεδομένο αυτό με ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, 14 μήνες μετά την «ψήφο εμπιστοσύνης» του ελληνικού λαού.
Η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δύναμης της ΝΔ, θα ανοίξει ακόμα περισσότερο τον βηματισμό μιας νέας κυβέρνησης υπό τον Κ. Μητσοτάκη ώστε να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο αλλά και να αντέξει σε ενδεχόμενες «φουρτούνες» που θα προκαλέσει η ύφεση.
Συνεπώς, η ημέρα όπου θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα αποτελεί και την αφετηρία ενός νέου κύκλου πολιτικών διεργασιών και ζυμώσεων, με κατάληξη στις κάλπες.