Saturday , 27 April 2024

Συνεχίζεται η επέλαση της φωτιάς στην Εύβοια και την Πελοπόννησο – Ύφεση στην πυρκαγιά στα Γρεβενά

Ακάθεκτη συνεχίζεται η πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια και την Πελοπόννησο, ενώ αντιθέτως στα Γρεβενά (βλ.φωτό) η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση, έχοντας καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις.

Για έκτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζεται ακάθεκτη η πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια, όπου μαίνονται δύο μεγάλα μέτωπα και σήμερα το πρωί λίγο μετά τις 10, δόθηκε εντολή εκκένωσης και άλλων οικισμών, συγκεκριμένα των οικισμών Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες ή Βουλίκι. Πύρινα μέτωπα έχουν κυκλώσει επίσης τα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο και οι κάτοικοι απευθύνουν αλλεπάλληλες εκκλήσεις για πρόσθετα εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Παράλληλα, από τα ξημερώματα δίνεται μεγάλη μάχη για να σωθούν τα Βασιλικά, ενώ μεγάλη επιδείνωση υπάρχει στην περιοχή του Γερακιού και απειλείται πλέον το χωριό. Με νεότερο μήνυμα λίγα λεπτά μετά τις 12 το 112 καλεί όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Αιδηψού, Λουτρών Αιδηψού να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται δριμεία και στην Ηλεία, με έμφαση στις περιοχές Αχλαδινή και Δούκας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναζωπυρώσεις, καθώς επίσης και στις γειτονικές περιοχές Ξηρόκαμπος και Λούβρο. Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν να κάνουν ρίψεις νερού και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Στην Αρκαδία δίνεται επίσης μάχη με τις φλόγες στη Γορτυνία, όπου εκκενώθηκαν 8 οικισμοί, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας πέρασε στην περιοχή πύρινο μέτωπο από την Ηλεία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά και στην Ανατολική Μάνη της Λακωνίας. Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 88 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιούν ρίψεις νερού, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Στον αντίποδα, βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στα Γρεβενά, όπου υπάρχει άρση της εκκένωσης πέντε οικισμών που είχαν απειληθεί στην περιοχή των Βεντζίων του Δήμου Γρεβενών, συγκεκριμένα των κοινοτήτων Νησίου, Κέντρου, Αγαλαίων, Σαρακίνας και Διπόρου και οι κάτοικοί τους μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *