Saturday , 27 April 2024

Τι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό οι φορείς της βιομηχανίας-βιοτεχνίας της Βόρειας Ελλάδας στη σύσκεψη στο ΥΜΑΘ

Τέσσερις δέσμες προτάσεων για την επαναφορά της μεταποίησης στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας κατέθεσε σήμερα η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) κατά τη συνάντηση των παραγωγικών φορέων της πόλης με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη, μέσω σχετικού υπομνηματος.

Αυτές είναι :

  1. Μείωση λειτουργικού κόστους
  2. Παραγωγικές επενδύσεις για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων
  3. Αγορά εργασίας
  4. Καινοτομία – ψηφιακός μετασχηματισμός – «πράσινη» μετάβαση

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ επανέφερε προς τον Πρωθυπουργό το μεγάλο θέμα της εξυγίανσης των σχέσεων βιομηχανίας και αλυσίδων λιανεμπορίου – (καθαρές τιμές).

Μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, κ. Σαββάκης δήλωσε:

«Η επαναφορά της χώρας στην ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία σύγχρονου κράτους στο οποίο θα δραστηριοποιούνται χωρίς εμπόδια δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις από τώρα και στο εξής θα πρέπει να στοχεύσουν στη δημιουργία ισχυρής επιχειρηματικής βάσης, με τη βιομηχανία και την μεταποίηση στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας.

Μετά από δύο απανωτές κρίσεις, η μεταποιητική βάση της χώρας δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές. Πλέον όμως απαιτείται η θεσμοθέτηση μέτρων για την επανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και για την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης.»

ΒΕΘ

Την ενεργοποίηση ενισχυτικών μέτρων για την επιχειρηματικότητα για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία, ζήτησε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

«Αν η αβεβαιότητα που επικρατεί συνεχίσει να υφίσταται και τους επόμενους μήνες, αρκετές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στο δίλημμα να εξέλθουν, ή όχι από τον επαγγελματικό στίβο. Δεδομένου πως οι υποχρεώσεις συνεχώς αυξάνονται δεν αποκλείεται ο αριθμός των βιοτεχνιών που θα κατεβάσουν ρολά να αυξηθεί σημαντικά. Ως επιμελητηριακή κοινότητα καταθέσαμε εγγράφως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το αίτημα για απομείωση του χρέους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στο πλαίσιο αντίστοιχης «συγχώρεσης» χρεών των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αίτημα το οποίο θα πρέπει να εισακουστεί» ανέφερε ο κ. Καπνοπώλης τονίζοντας πως «πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να είναι η σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος σε συνδυασμό με την υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων και μέτρων, που θα στοχεύει στη δημιουργία του κατάλληλου δημοσιονομικού χώρου για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, ευνοϊκό προς την ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο αυτό το ΒΕΘ ζητά:  

-Ανταγωνιστικό και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, με χαμηλότερους συντελεστές για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχτούν οι επενδύσεις και η απασχόληση.

Μεταξύ άλλων, οι βασικότερες προτάσεις είναι οι εξής:

• νέες κλίμακες ΕΝΦΙΑ για μείωση 8% κατά μέσο όρο το 2022 και σταδιακή  κατάργηση.

• πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης,

• μείωση κατά 50% αρχικά και κατάργηση εν συνεχεία του τέλους επιτηδεύματος,

• μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% από το 24%,

• μείωση του συντελεστή των εταιρειών που συγχωνεύονται από 22% σε 11%,

  • καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24%, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%.
  • λήψη μέτρων ώστε να μπει φρένο, μέσω των αρμοδίων υπουργείων και αρχών, στις υπέρογκες αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες. Το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια των επιχειρήσεων ενώ η μετακύλιση του κόστους αυτού στους τελικούς καταναλωτές, μέσω των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, είναι θέμα χρόνου.

-Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και συγκεκριμένα, σταδιακή μείωση από το 20% στο 10%, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους που αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι για τις επιχειρήσεις.

Ενίσχυση ρευστότητας

Απαραίτητη χαρακτηρίζει το ΒΕΘ στο υπόμνημά του και την ενίσχυση της ρευστότητας και ζητά την άμεση αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, η απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής οφειλόμενου φόρου προς τις επιχειρήσεις με ηλεκτρονική θυρίδα παρακολούθησης της ημερομηνίας αποπεράτωσης του ελέγχου ή του σταδίου ελέγχου αλλά και της ακριβούς ημερομηνίας παραλαβής, η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, με κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *