Saturday , 27 April 2024

Το πάρτι δισεκατομμυρίων των φαρμακευτικών εταιρειών, με φόντο την πανδημία-Ποιο είναι το ακριβότερο εμβόλιο

Του Γ. Κατσιάνη

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης αποτυπώνεται στα εκατομμύρια των θυμάτων του κορωνοϊού.

Για κάποιους άλλους, όμως, η πανδημία συνεπάγεται τεράστια κέρδη που παραπέμπουν σε αστρονομικούς αριθμούς.

Ο λόγος για τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες από την ημέρα που διέθεσαν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην παγκόσμια αγορά, δεν σταματούν να μετρούν κέρδη.

Με την γλώσσα των αριθμών

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα πλέον ακριβά εμβόλια θεωρούνται της BionTech/Pfizer (19,5 ευρώ/δόση) και της Moderna 14,70 ευρώ.

Ακολουθούν, τα εμβόλια της Curevac (10 ευρώ/δόση), της Sanofi-GSK (7,56 ευρώ) , της Johnson & Johnson (6,95 ευρώ) και της AstraZeneca με 1,79 ευρώ.

Όσον αφορά τα έσοδα που έχουν αποκομίσει τρεις από τις έξι φαρμακοβιομηχανίες, ξεπερνούν τα 25 δισ. δολάρια, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η Pfizer έχει μοιράσει 8,44 δισ. δολάρια σε μερίσματα, η Johnson & Johnson 10,5 δισ. δολάρια και 3,2 δισ. σε μετοχές και η AstraZeneca 3,6 δισ. δολάρια. 

Και ο χορός των κερδών συνεχίζεται για τις εταιρίες, αν λάβει κανείς υπόψη του το «πράσινο φως» που άναψε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στην Moderna για επείγουσα χρήση του εμβολίου της, μετά τις Astrazeneca-SK Bio, Serum Institute of India και Johnson & Johnson.

Ελλάδα

Την ίδια ώρα, το ελληνικό υπουργείο Υγείας πληρώνει σήμερα 60 ευρώ ανά φιαλίδιο εμβολίου της Pfizer ή 10 ευρώ ανά δόση (6 δόσεις) ενώ το κόστος αγοράς του εμβολίου της AstraZeneca για την χώρα μας είναι 17,9 ευρώ ανά φιαλίδιο ή 1,79 ευρώ ανά δόση (10 δόσεις).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *