Friday , 26 April 2024

Έσβησε πριν να ανάψει η… φωτιά μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων

Του Γ. Κατσιάνη

Καταλυτική υπήρξε η παρέμβαση των ΗΠΑ στην κυοφορούμενη ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης της Πρίστινας να χορηγεί προσωρινό έγγραφο παραμονής για 90 ημέρες (φωτογραφία) σε όσους διέθεταν σερβικό δελτίο ταυτότητας.

Είχε προηγηθεί το τελεσίγραφο της Πρίστινα προς τους κατόχους οχημάτων με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας να τις αντικαταστήσουν με αριθμούς κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου.

Οι πολεμικές «ιαχές»

Χθες, παραμονή της λήξης του τελεσιγράφου η ένταση κλιμακώθηκε καθώς δεν διαφαίνονταν συναινετική διάθεση και από τις δύο πλευρές.

«Θα ζητήσουμε ειρήνη αλλά θα σας πω αμέσως: δεν θα παραδοθούμε και η Σερβία θα νικήσει. Αν προσπαθήσουν να αρχίσουν να διώκουν Σέρβους, να εκφοβίζουν τους Σέρβους, να σκοτώνουν Σέρβους, η Σερβία θα νικήσει!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Από την πλευρά του, ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός, Άλμπιν Κούρτι έκανε λόγο για «μέτρα ανταπόδοσης», καθώς όπως υποστήριξε η Σερβία (σ.σ. δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της όπου πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο) απαιτεί τα ίσα από τους Κοσοβάρους που εισέρχονται στην επικράτειά της.

Αργά χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Κόσοβο, τον Τζέφρι Χόνεβιερ με τον κ. Κούρτι.

Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η κυβέρνηση του Κοσόβου να αναβάλει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου την εφαρμογή των νέων κανόνων στα σύνορα με τη Σερβία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *