Friday , 26 April 2024

Δε φαίνεται να ανοίγουν στις 8 Ιανουαρίου τα σχολεία – Βάζουν “φρένο” οι λοιμωξιολόγοι στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου. Παρόλο που η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, υποστήριξε ότι ο προγραμματισμός του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά τις γιορτές ένας – ένας οι ειδικοί επισημαίνουν το αντίθετο.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής PROLIPSIS, Αθηνά Λινού φάνηκε ιδιαιτέρως επιφυλακτική στο άνοιγμα των σχολείων τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Όπως αποκάλυψε, μελέτη της Αυστρίας, ανατρέπει όσα ήταν γνωστά έως σήμερα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη στα σχολεία παρατηρείται μεγάλος αριθμός μετάδοσης.

Η κ. Λινού προτείνει ότι για την ασφαλή επιστροφή στα θρανία μεγάλη βοήθεια θα ήταν τα rapid test, για τα οποία θα μπορούσε να γίνονται τυχαία. Να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία έως τις 20 Ιανουαρίου τόνισε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως επεσήμανε, αν ανοίξουν νωρίτερα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για αναζωπύρωση του ιού. Επιπλέον, σημείωσε ότι έως τις 20 Ιανουαρίου θα πρέπει να παραταθεί και το lockdown. Σημείωσε δε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι αυτή η παράταση του απαγορευτικού είναι επιβεβλημένη ώστε να φτάσουμε στο στόχο των 500 ημερησίων κρουσμάτων.

Την ίδια άποψη έχουν και άλλοι επιστήμονες. Ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, είχε θέσει την προϋπόθεση της βελτίωσης των επιδημιολογικών δεικτών σχετικά με την άρση περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας και Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας είχε δηλώσει ότι «αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία».

«Η πολιτεία κάνει προσπάθεια να είναι έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Γενάρη. Είναι έτοιμα να ανοίξουν, θα ανοίξουν όμως αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις» είπε για να προσθέσει.Φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, έχει ελαττωθεί η διασπορά, ελπίζω και αυτή τη βδομάδα να έχουμε καλά νέα για να πάμε στα σχολεία. Ακόμα δεν υπάρχει απόφαση για τα σχολεία, θα το δούμε λίγες ημέρες πριν. Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα παρθεί η απόφαση. Η επιτροπή κοιτάζει όλα τα δεδομένα και κάνει εισήγηση στην πολιτεία. Έτσι θα γίνει και τώρα” επεσήμανε ο κ. Γώγος.

Η ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων παρακολουθεί καθημερινά την πορεία της πανδημίας, το ιικό φορτίο σε ολόκληρη τη χώρα και εξετάζει μία σειρά δεδομένων όπως τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αλλά και την πίεση που υπάρχει στις ΜΕΘ.

Στις αρχές του νέου έτους, η Επιτροπή αναμένεται να σταθμίσει όλα τα τελευταία δεδομένα και είτε να δώσει το πράσινο φως για άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου είτε να προτείνει μία μικρή ακόμη παράταση του lockdown στα σχολεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *