Saturday , 27 April 2024
Έφιπποι παρελαύνουν μπροστά από τους επισήμους στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, Αθήνα Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021. Με κάθε επισημότητα, τηρώντας παράλληλα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού, πραγματοποιούνται οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων που θα παραστούν στις εκδηλώσεις της χώρας μας είναι ο Ρώσος πρωθυπουργός, Mikhail Mishustin, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, μαζί με την Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, η υπουργός Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας, Florence Parly καθώς και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μαζί με τη σύζυγό του, Άντρη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ /ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Συγκίνηση και Περηφάνεια από τη μεγαλειώδη Στρατιωτική Παρέλαση – “Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές”

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των επίσημων προσκεκλημένων της ελληνικής Δημοκρατίας άρχισε λίγο μετά τις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 11 η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση με την οποία κορυφώθηκε ο εορτασμός για την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης. Ισχυρό μήνυμα της ιστορικής συνέχειας και παράδοσης της Ελλάδας χαρακτήρισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τη λαμπρή παρέλαση της 25ης Μαρτίου και την ακτινοβολία της επετείου σε όλο τον κόσμο, παρά τις δυσκολίες που επιβάλει η πανδημία και πρόσθεσε: “Αισθανόμαστε ιστορικά υπερήφανοι για όλα όσα έχουμε πετύχει. Η πατρίδα μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου που βρίσκεται στον πυρήνα της Ε.Ε. και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή”. Ο δικός μας αγώνας σε αυτή τη συγκυρία, επισήμανε, επίσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής συνοχής και η μεγαλύτερη δύναμη του έθνους μας βρίσκεται στην ενότητα και την αλληλεγγύη”.

‘Στέλνουμε μήνυμα υπερηφάνειας και σιγουριάς. Από τα σύννεφα και πάνω από τις μπλε θάλασσες κάνουμε τη γαλανόλευκη ασπίδα για κάθε γωνιά του τόπου μας” ήταν το συγκινητικό μήνυμα που απηύθυνε από την πλευρά του μέσα από το πιλοτήριο o σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, ο αρχαιότερος της ομάδας «Ζευς» των F-16, από τη Μοίρα 343 στη Σούδα, της 115 Πτέρυγας Μάχης, που πέταξε πάνω από την Αθήνα κατά τη διάρκεια της παρέλασης και πρόσθεσε: “Κρατάμε γερά την σκυτάλη του εθνικού χρέους, φρουροί της ανεξαρτησίας και της ειρήνης. Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές. Εκεί αγρυπνούν τα ελληνικά φτερά. Μας ταξιδεύουν ενωμένους στον τρίτο αιώνα της ελεύθερης ζωής μας. Χρόνια πολλά πατρίδα, χρόνια πολλά Έλληνες παντού στον κόσμο”. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι στη σημερινή παρέλαση πραγματοποιήθηκαν πτήσεις όχι μόνο ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών αλλά και μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ σχηματισμός τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 πέταξε και πάνω από τη Θεσσαλονίκη.

Η παρέλαση

Τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες και τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν πέρα από την Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέλη της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος με τη δούκισσα της Κορνουάλλης και η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλωράνς Παρλί. Το «παρών» δίνουν ακόμη ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, κ.α.

Η παρέλαση ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης και το γενικό πρόσταγμα του υποστράτηγου και διοικητή της σχολής Ευελπίδων Γεώργιου Κωστίδη. Στον χώρο προσήλθαν με βηματισμό οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων. «Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας» όπως ανέφερε ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά ήταν οι παρουσιαστές της παρέλασης.

Μετά τους έφιππους πολεμιστές παρήλασαν Ελληνόπουλα, κορίτσια και αγόρια διάφορων ηλικιών, με παραδοσιακές στολές που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους για να ακολουθήσει τμήμα με τα λάβαρα και τις σημαίες της Επανάστασης και στη συνέχεια ο Ιερός Λόχος, σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και στα χρόνια της Επανάστασης επάνδρωσαν εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας.

Τη σκυτάλη πήραν κατόπιν ουλαμοί με ενδυμασίες από διάφορες περιοχές, ηπειρωτικές και νησιωτικές, της Ελλάδας. Το πρώτο μηχανοκίνητο τμήμα που παρήλασε στην λεωφόρο Αμαλίας ήταν αυτό της Στρατονομίας.

Ξεχωριστή στιγμή των σημερινών εορτασμών ήταν και η ερμηνεία του Εθνικού ύμνου από τη διεθνούς φημη Ελληνίδα σοπράνο Αναστασία Ζαννή στις 8 π.μ. στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *