Saturday , 20 April 2024

14ο Συνέδριο ΝΔ: “Διαξιφισμοί” Μητσοτάκη-Σαμαρά για την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος

«Η Νέα Δημοκρατία είναι μία παράταξη που έμεινε όρθια και δυνάμωσε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όταν κλονίζονταν παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις. Και πράγματι περάσαμε και εμείς από δύσκολες στιγμές. Κλονίστηκε και η Νέα Δημοκρατία την εποχή της μεγάλης κρίσης. Φτάσαμε να πάρουμε 18% για να μπορέσουμε, όμως, να επιστρέψουμε και να φτάσουμε στο 40% ακριβώς επειδή ανανεωθήκαμε, χωρίς να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μας αξίες. Και γιατί δεν πάψαμε ποτέ να βρισκόμαστε εκεί που λέει και το σύνθημά μας: ”Δίπλα σε κάθε Πολίτη”. Και το κείμενο των συμπερασμάτων του Συνεδρίου μας γίνεται τώρα η πυξίδα κυβέρνησης και κόμματος» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του στο κλείσιμο των εργασιών του 14ου Συνεδρίου του κυβερνητικού κόμματος. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ.Μητσοτάκης τόνισε όσον αφορά την ταυτότητα της ΝΔ, ότι “έχει γερές άγκυρες στις αξίες μας αλλά ταυτόχρονα ανοιχτά τα πανιά της στον άνεμο των ιδεών και της ανανέωσης” και εκτίμησε ότι “πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε μία κοινωνία που αλλάζει και πρέπει να διευρύνουμε συνέχεια το στελεχιακό μας δυναμικό”.

Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε σπεύσει να δηλώσει από το βήμα του συνεδρίου ότι «Δεν πρόκειται να γίνουμε Ποτάμι. Ανοιχτή αγκαλιά σε όλους αλλά να ξέρουμε τι εκφράζουν οι ιδέες μας. Κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει». Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, καταλογίζοντας μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ επίσης έκανε λόγο για «του λόμπι του κατευνασμού», το οποίο όπως είπε, ζητά από την Ελλάδα κινήσεις κατευνασμού της Τουρκίας και όχι διεκδίκηση των δικαιωμάτων από απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Έξοδος της χώρας από την εποπτεία

Στην καταληκτική ομιλία του ο πρωθυπουργός επισήμανε, επίσης, ότι είναι εθνικός στόχος να γίνει μέσα στο καλοκαίρι η έξοδος της χώρας μας από την τελευταία φάση της ενισχυμένης εποπτείας, «για να κλείσει επιτέλους, όπως χαρακτηριστικά είπε, αυτό το τραυματικό κεφάλαιο το οποίο άνοιξε πριν από μία δεκαετία και το συντομότερο δυνατόν, εντός του 2023, να πετύχουμε επιτέλους την είσοδο στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, ώστε με μεγαλύτερη άνεση να μπορούμε να χρηματοδοτούμε το πρόγραμμά μας”.
Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και οι πόροι του ΕΣΠΑ, θα ενισχύσουν την απασχόληση, την ψηφιοποίηση του κράτους, τα μεγάλα έργα, την πράσινη μετάβαση.
«Ενώ στο εσωτερικό πεδίο θα ολοκληρωθούν αλλαγές που ήδη θεμελιώσαμε. Με άμεση προτεραιότητα την υγεία, την αναγέννηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας αλλά και την παιδεία, με νέο νομοσχέδιο για ανοιχτά και δημιουργικά πανεπιστήμια. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για όλους τους Έλληνες, σηματοδοτεί την επιλογή μας η πολιτική των φοροελαφρύνσεων να συνεχιστεί» πρόσθεσε σχετικά. 
Όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, μετά από το Συνέδριο, θα αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα υπογράψει πολύ σημαντικές συμφωνίες, υπενθυμίζοντας ότι και σε μια εβδομάδα από τώρα θα βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα έχει τη μεγάλη τιμή, εκτός από την συνάντηση με το Πρόεδρο Μπάιντεν, να απευθυνθεί και στο αμερικανικό Κογκρέσο. «Και θέλω να διαβεβαιώσω τον καλό φίλο και πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, που μας τιμά σήμερα με την παρουσία του, ότι στην Ουάσινγκτον θα μιλήσω όχι μόνο ως ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, αλλά και ως ο εκπρόσωπος του ελληνισμού συνολικά», πρόσθεσε σχετικά.
Όσον αφορά την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Μητσοτάκης προέβλεψε ότι στο διάστημα που ακολουθεί, ο λαϊκισμός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί. «Και ακριβώς επειδή θα πρόκειται για την πιο απεγνωσμένη επίθεσή του, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτή θα είναι πιο σκληρή και πιο χυδαία από ποτέ. Θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο όσα πέτυχε η χώρα έως τώρα, αλλά τορπιλίζοντας συνολικά τη θέση της μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον» είπε. 
Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα μεγάλο εμπόδιο που άφησαν φεύγοντας οι λαϊκιστές, με στόχο να ναρκοθετήσουν το πολιτικό τοπίο: την απλή αναλογική, που ψήφισαν αδίστακτα και αγκαλιά τότε με την Χρυσή Αυγή. 
«Ένα εκλογικό σύστημα που επικαλείται την αντιπροσωπευτικότητα για να υπονομεύσει την κυβερνησιμότητα» είπε και υπογράμμισε «ανέκαθεν υποστηρίζαμε την αυτοδύναμη Ελλάδα. Με δεδομένη όμως την περιχαράκωση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, αυτή η προοπτική παραπέμπει αντικειμενικά πλέον μόνο στην αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».
«Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, δυναμώνει τον ενωτικό και ανανεωτικό της χαρακτήρα. Απευθύνεται στη δημόσια ζωή ως το προοδευτικό κεντροδεξιό κόμμα όπου θα συγκλίνουν όλα τα ρεύματα που αναζητούν μια χώρα με ανάπτυξη για όλους. Και θα διεκδικήσει την αυτοδύναμη κυβέρνηση, όχι ως μια απλή κομματική σκοπιμότητα, αλλά ως εθνική αναγκαιότητα για την αυτοδύναμη Ελλάδα που χρειαζόμαστε σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς» τόνισε σχετικά.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι έχει σχέδιο 8ετίας και όραμα 10ετίας για την πατρίδα και κατέληξε λέγοντας «θα εκλέξουμε σε λίγο τη νέα Πολιτική Επιτροπή μας. Και θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες και σε αυτά τα συστρατευμένα μέλη, μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέλη της Νέας Δημοκρατίας. Θα είμαστε σήμερα ακόμα πιο έτοιμοι. Έτοιμοι να πάμε την Ελλάδα μπροστά, με οδηγό αυτές τις τέσσερις λέξεις που τα λένε όλα για παράταξη: Δίπλα στον κάθε πολίτη».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *