Άρθρο της Δρ. Μαρίας Χατζηδημητρίου- Υποψήφια περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με την “ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”-ΑΠ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) υγεία είναι η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η έλλειψη νόσου ή αναπηρίας.
Βασικός και κύριος άξονας εξασφάλισης της υγείας αποτελεί η ιατρική πρόληψη, δηλαδή η λήψη μέτρων με σκοπό τη διαφύλαξη και προαγωγή της υγείας του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου.
Αναλυτικότερα η Ιατρική πρόληψη μπορεί να είναι:
α. Πρωτογενής και αφορά στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων για την αποφυγή της ασθένειας (εμβολιασμός, σωστή διατροφή, άσκηση, χρήση προφυλακτικού, αποφυγή αλκοόλ, αποφυγή καπνίσματος, ατομική υγιεινή κτλ)
β. Δευτερογενής και αφορά στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, πριν εμφανισθούν τα συμπτώματα με σκοπό την έγκαιρη θεραπεία και αναστολή της εξέλιξής της. Η δευτερογενής ιατρική πρόληψη περιλαμβάνει τα εξής: έλεγχο αρτηριακής υπέρτασης, αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο, έλεγχο του θυρεοειδούς, ηλεκτροκαρδιογράφημα, εξέταση PSA για άντρες άνω των 45 ετών, test Παπανικολάου, προγεννητικό έλεγχο, ψηλάφηση, υπέρηχο μαστού και μαστογραφία για τις γυναίκες.
γ. Τριτογενής και αφορά στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων μετά την εμφάνιση της ασθένειας με σκοπό την μείωση των επιπλοκών (όταν αναφέρεται στην αποκατάσταση αναπηρίας, τραύματος ή μόνιμης βλάβης).
Προληπτικός έλεγχος
Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει τη λήψη ενός καλού ιστορικού (ατομικό, οικογενειακό, παράγοντες κινδύνου, λήψη φαρμάκων), τον κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Συγκεκριμένα η κλινική εξέταση αφορά στην μέτρηση αρτηριακής πίεσης, των σφύξεων, την ακρόαση (έλεγχος για φυσήματα ή άλλα ύποπτα σημεία), το ηλεκτροκαρδιογράφημα , το υπερηχογράφημα καρδιάς , τη δοκιμασία κόπωσης σε άνδρες πάνω από τα 40 και σε γυναίκες μετά τα 55, τη συνεχή περιπατητική ηλεκτροκαρδιογραφία (Ηolter ρυθμού) κατά την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Για την ολοκλήρωση του προληπτικού ελέγχου απαραίτητες είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων.
Η κυρία Μαρία Χατζηδημητρίου είναι Ιατρός Βιοπαθολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας ΔΙΠΑΕ, Γ. Γραμματέας ΙΣΘ