Σ.Ξανθοπούλου
Νέα δεδομένα στην εργασιακή πραγματικότητα φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού. Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο όμιλος Adecco με τίτλο “Επαναπροσδιορίζοντας την κανονικότητα – Η νέα εποχή της εργασίας” τον περασμένο Μάιο σε 8.000 εργαζόμενους (ηλικίας 18-60 ετών) σε οκτώ χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία με ερωτήσεις που αφορούσαν στο πώς η πανδημία άλλαξε τον τρόπο εργασίας των ανθρώπων και τις απόψεις τους σχετικά με το τι επιθυμούν για το μέλλον, προκύπτουν τα εξής:
Μετάβαση στην “υβριδική””εργασία
Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι για ένα νέο «υβριδικό» μοντέλο, με τα τρία τέταρτα (74%) των εργαζομένων που ερωτήθηκαν να αναφέρουν ότι ένας συνδυασμός εργασίας στο γραφείο και τηλεργασίας αποτελεί το ιδανικό μοντέλο για το μέλλον. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι 51% των εργαζομένων θέλουν να εργάζονται στο γραφείο, ενώ το 49% προτιμά την τηλεργασία. Ταυτόχρονα, σχεδόν οκτώ στα δέκα (77%) ανώτατα στελέχη των εταιρειών συμφωνούν ότι οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από την αυξημένη προσαρμοστικότητα στον χώρο της εργασίας.
Έρχεται το τέλος του 9-5 στη δουλειά – Αξιολόγηση με βάση το αποτέλεσμα
Πάνω από τα δυο τρίτα (69%) των εργαζομένων τάσσονται υπέρ της αξιολόγησης της εργασίας τους με βάση το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, η επίτευξη των στόχων και όχι οι ώρες εργασίας θα πρέπει να είναι ο βασικός παράγοντας αξιολόγησης. Επίσης, ένα υψηλό ποσοστό στελεχών σε ποσοστό 74% συμφωνεί ότι πρέπει να επανεξεταστεί πιθανή μείωση του αριθμού των εργάσιμων ωρών εβδομαδιαίως.
Η έρευνα έδειξε ότι το μέλλον της εργασίας εξαρτάται από τη συλλογική προσπάθεια και αίσθηση ευθύνης. Το 80% των εργαζομένων πιστεύουν ότι ο εργοδότης τους είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση ενός καλύτερου εργασιακού κόσμου, 73% δηλώνει ότι η πολιτεία έχει την ευθύνη αυτή, 72% συμφωνεί ότι αποτελεί και ατομική ευθύνη και το 63% πιστεύει ότι οι συνδικαλιστικές ενώσεις μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον της εργασίας.
Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, Θεόδωρος Κουτρούκης, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας στο thesseconomy.gr τόνισε ότι “η εμπειρία της πανδημίας οδήγησε στο άνοιγμα ενός παράθυρου προς ένα νέο κοσμο της παραγωγής και της εργασίας. Νέες εργασιακές πρακτικές διαδόθηκαν που αύξησαν την ευελιξία της εργασίας και «απελευθέρωσαν» πολλούς εργαζόμενους από τις δεσμεύσεις του χρόνου και του τόπου. Το νέο περιβάλλον εργασίας για πολλά επαγγέλματα «από-συλλογικοποιείται», ενώ στην εξ αποστάσεως εργασία σημασία δεν έχει πια το ωράριο και ο χώρος παραγωγής, αλλά το παραγόμενο αποτέλεσμα. Ο έλεγχος της διοίκησης επί της εργασίας αλλάζει μορφή και νέες κρίσιμες δεξιότητες (οριζόντιες, κοινωνικές, ψηφιακές κ.λπ.) αναδύονται ως απαραίτητες. Σε αυτό το σκηνικό της ψηφιακής σύγκλισης και της κοινωνικής αποστασιοποίήσης οι ηγεσίες των επιχειρήσεων και των συνδικάτων αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις, που ενδέχεται να αλλάξουν εν πολλοίς την έννοια και το περιεχόμενο της εργασίας, όπως την γνωρίζαμε έως σήμερα. Αλλά και να κρίνουν -ιδίως για τα συνδικάτα- την ίδια τους την
επιβίωση”.