Σχέδιο μείωσης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων – αλλά στοχευμένα και όχι οριζόντια – σε συνδυασμό με ένα πιο χαλαρό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των φόρων τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τα φυσικά πρόσωπα επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί ο συντελεστής εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος κατά τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο σημερινό φύλλο της “Ναυτεμπορικής”
Στην κυβέρνηση – σύμφωνα με το ρεπορτάζ – ήδη αναγνωρίζουν ότι το να ζητηθεί προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100% επί των κερδών του 2019, τα οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα παραχθούν και φέτος, θα αποδειχτεί δυσβάστακτο για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας και το μοναδικό αποτέλεσμα που θα έχει θα είναι να αυξηθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.
Για τη μείωση του συντελεστή αναμένεται,σύμφωνα με το δημοσίευμα, να ακολουθηθεί «μοντέλο επιστρεπτέας προκαταβολής». Προτείνεται, δηλαδή, η μείωση να μην είναι οριζόντια, αλλά να εφαρμοστεί -και μάλιστα μετά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ώστε να υπάρχει και σαφής εικόνα του δημοσιονομικού κόστους- μόνο για τις επιχειρήσεις που θα είναι σε θέση να αποδείξουν ότι έχουν υποστεί καίριο οικονομικό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού.
Στον προϋπολογισμό του 2020 έχει προϋπολογιστεί ότι η προκαταβολή φόρου θα αποδώσει 2 δισεκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, οι κερδοφόρες εταιρείες είναι προγραμματισμένο να πληρώσουν ως προκαταβολή το 24% των κερδών που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις και τα οποία θα αφορούν τη χρήση του 2019 (δηλαδή το 100% του φόρου ο οποίος υπολογίζεται από φέτος με συντελεστή 24%).