Friday , 26 April 2024

Δέκα διμερείς Συμφωνίες Συνεργασίας υπογράφτηκαν σήμερα στα Σκόπια στο πλαίσιο της επίσκεψης Τσίπρα

Σημαντική μέρα όχι μόνο για την Ελλάδα και τη “Βόρεια Μακεδονία”, αλλά για ολόκληρα τα Βαλκάνια χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ νωρίτερα σήμερα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη γειτονική χώρα.

Με τη συνάντησή των δύο ηγετών, τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας των δύο χωρών και το επιχειρηματικό φόρουμ, (σ.σ. που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στα Σκόπια), εγκαινιάζεται ένα νέο αφήγημα για τις σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας που έχει ως βάση τη συνεργασία, την αλληλοκατανόηση και τη συνανάπτυξη, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Τόνισε επίσης πως οι αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά ο ίδιος βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια εκπροσωπώντας όλους τους Έλληνες και αυτούς που διαφωνούν και αυτούς που συμφωνούν και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πια μια Διεθνής Συμφωνία η οποία θα εφαρμοστεί. Χαρακτήρισε, μάλιστα, καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή, αλλά όχι με όρους του παρελθόντος, και επισήμανε ότι οι λαοί έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν διαμορφώνοντας οι ίδιοι το δικό τους μέλλον.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για το πώς θα συνεργαστούν στο ΝΑΤΟ και σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο της Τετραμερούς με την Βουλγαρία και την Αλβανία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, του σχήματος συνεργασίας με την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, σε επίπεδο ηγετών, της Διαδικασίας του Βερολίνου, των Κινεζικών Πρωτοβουλιών 1+16 και One Belt One Road, – αλλά και των αμερικανικών πρωτοβουλιών στον επιχειρηματικό και ενεργειακό τομέα.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν, επίσης, για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία. Υπέγραψαν, παράλληλα, Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης, μέσα σε λίγους μήνες συνοριακής διόδου η οποία θα ενισχύσει το εμπόριο, τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα και τις επαφές ανάμεσα στους λαούς, ενώ ανακοινώθηκε ότι η διεθνής επιτροπή για τα εμπορικά σήματα θα συσταθεί εντός του Μαϊου.

Οι δυο πρωθυπυργοί ανκοίνωσαν την υπογραφή δέκα διμερών Συμφωνιών συνεργασίας, μεταξύ των οποίων και Συμφωνία συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, η οποία περιλαμβάνει τομείς εκπαίδευσης, αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, κυβερνο-άμυνας, στρατιωτικών πληροφοριών και, κυρίως, την επιτήρηση του εναέριου χώρου. Η ελληνική πολεμική αεροπορία θα αναλάβει (άνευ ανταλλάγματος) την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της γείτονος, ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας θα εκπαιδεύσει τα στελέχη της αντίστοιχης υπηρεσίας της γειτονικής χώρας. και το ραντάρ του αεροδρομίου της Μίκρας – όπως αποκάλεσε το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, δηλαδή με την παλιά, προ του 1992 ονομασία του (σ.σ. άραγε τυχαία;) – θα χρησιμοποιείται για την ασφάλεια των πτήσεων και στη γειτονική χώρα.

“Η 17η Ιουνίου πέρσι ήταν ιστορική ημερομηνία. Συνεχίζουμε να γράφουμε ιστορία”, τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, μετά την υπογραφή των συμφωνιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ), στα Σκόπια. “Η συνεργασία μέσω του ΑΣΣ – κατά τον ίδιο – θα συμβάλει στην επίλυση διαφορών και την ανάπτυξη κοινά επωφελών ευκαιριών”. Τόνισε, επίσης, πως  ο ίδιος τους προηγούμενους μήνες έκανε “έναν πολύ καλό φίλο. Ο κ. Τσίπρας είναι δικός μου φίλος και φίλος της χώρας μου”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *