Δεύτερη δέσμη μέτρων ευρείας στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορονοϊό, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. “Τοπίο στην ομίχλη” επικρατεί στον αντίποδα, ωστόσο, για το αν θα υπάρξουν ανάλογες ελαφρύνσεις-αναστολές καταβολής δόσεων όσον αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις φυσικών προσώπων-νοικοκυριών, με δημοσιογραφικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι τράπεζες αρνούνται να δεχτούν τέτοια μέτρα.
Το κόστος επιμερίζεται σε 2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό (1 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και 1 δισ. ευρώ για εργαζόμενους) και σε 1,8 δισ. ευρώ από το ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Σταϊκούρας, απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.
Ο κ. Σταϊκούρας καταρχάς ανακοίνωσε ότι δεν υφίσταται φέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Επιπλέον οι δαπάνες για παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες. Παράλληλα, επισήμανε ότι ενισχύεται το σύστημα υγείας με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ και διαβεβαίωσε πως “Ό,τι επιπλέον χρειαστεί το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του Covid-19 θα το έχει”, ενώ ανακοίνωσε ότι ο ΦΠΑ για μάσκες, αντισηπτικά, γάντια θα διαμορφωθεί στο 6%.
Το κόστος επιμερίζεται σε 2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό (1 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και 1 δισ. ευρώ για εργαζόμενους) και σε 1,8 δισ. ευρώ από το ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Σταϊκούρας, απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, τα μέτρα έχουν ως εξής:
1.Οριζόντια αναστολή έως τις 31 Ιουλίου της πληρωμής φόρων και εισφορών, μέσω συγκεκριμένων ΚΑΔ, για τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά. Υπολογίζονται περίπου 200.000 επιχειρήσεις με περίπου 600.000 εργαζόμενους.
2.Χρηματοδότηση επιχειρήσεων με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για την αντιμετώπιση της μείωσης του τζίρου και του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, υπολογιζόμενη σε περίπου 1 δισ. ευρώ.
3.Οι εργαζόμενοι που αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, θα λάβουν στις αρχές Απριλίου αποζημίωση 800 ευρώ, ενώ το κράτος θα καλύψει τις εισφορές ασφάλισης και υγείας. Παράλληλα, αναστέλλονται για 4 μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου. Υπολογίζεται πως αφορά σε περίπου 500.000 άτομα και το κόστος για Μάρτιο και Απρίλιο είναι περίπου 450 εκατ. ευρώ.
4.Για αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις κ.ά. αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις για 4 μήνες.
5.Επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθεί άμεσα από το ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο, για δράσεις ενίσχυσης ρευστότητας, απασχόλησης και εισοδήματος εργαζομένων.
6.Μειώνεται στο 6% από 24% έως το τέλος του έτους ο ΦΠΑ για μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντηλάκια, σαπούνι και γενικά για τα προϊόντα αυτά υγιεινής και προστασίας. Το ίδιο γίνεται για την αιθυλική αλκοόλη που θα χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις για την παραγωγή αντισηπτικών.
7.Οι επιχειρήσεις που κλείνουν θα καταβάλλουν το 60% του ενοικίου για Μάρτιο και Απρίλιο για την επαγγελματική στέγη. Το ίδιο θα ισχύσει για την α’ κατοικία των εργαζομένων. Παράλληλα, αναστέλλονται για 4 μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις και οι δόσεις σε πιθανή ρύθμιση.
8.Παραμένει το ισχύον καθεστώς για τον ΕΝΦΙΑ και οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από το επόμενο έτος.
9.Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην άμεση πληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι, από 25/2- 13/3 έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ.
10.Η διευκόλυνση από τις τράπεζες και οι σχετικές παρεμβάσεις για τις επιχειρήσεις να αφορά και σε φυσικά πρόσωπα και να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Να προσδιοριστούν από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών οι τραπεζικές συναλλαγές για τις οποίες δεν απαιτείται φυσική παρουσία, για την προστασία τραπεζοϋπαλλήλων και πελατών. Τέλος, ελήφθησαν προληπτικά μέτρα για την προστασία του Χρηματιστηρίου.
Η αναστολή φόρων και εισφορών επιχειρήσεων αφορά όλες τις επιχειρήσεις, που επηρεάζονται, εφόσον δεν προχωρούν σε απολύσεις, ενώ η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον Μάρτιο και σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ αν χρειαστεί θα υπάρξει παράταση.
Ο κ.Σταϊκούρας γνωστοποίησε επίσης ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά, καθώς και πως δεν θα υπάρξει μείωση στον ΕΝΦΙΑ φέτος.
«Είμαστε στην αρχή της μάχης. Θα ακολουθήσουν και άλλα πακέτα μέτρων ώστε να βγούμε από τη μάχη με τις λιγότερες δυνατές απώλειες» τόνισε ο κ.Σταϊκούρας και κάλεσε τις τράπεζες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Υπενθύμισε την εξάμηνη αναστολή της πληρωμής χρεολυσίων για επιχειρήσεις, σημειώνοντας ωστόσο πως πρέπει να προβούν και σε άλλες παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν και τα φυσικά πρόσωπα, γεγονός που επιβεβαιώνει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες περί άρνησης της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών να προβούν σε ανάλογα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και φυσικών προσώπων.
Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε, ακόμη, ότι τα καταστήματα των τραπεζών παραμένουν ανοιχτά, αλλά θα περιοριστούν οι απευθείας συναλλαγές.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας θα ενεργοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός ύψους έως 3 δισ. ευρώ. Η ΤτΕ θα χορηγήσει στις τράπεζες για να στηρίξουν την οικονομία έως 2 δισ. ευρώ, όπως πρόσθεσε.
“Από αυτήν την κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανείς δεν θα μείνει πίσω. Κρινόμαστε άπαντες: κράτος, επιχειρήσεις, πολίτες”, πρόσθεσε ο κ.Γεωργιάδης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι “η ελληνική οικονομία θα εξέλθει νικητής, θα προχωρήσουμε όλοι μαζί σε ένα λαμπρότερο μέλλον, ειδικά εάν καθένας κάνει αυτό που πρέπει και του αναλογεί”.
Με τη σειρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κάλεσε τις επιχειρήσεις να μην προχωρούν αναίτια σε απολύσεις. Όλα τα μέτρα έχουν ως προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τόνισε ενώ ανακοίνωσε αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες για όσες επιχειρήσεις πλήττονται.